Penelope Fillon doorbreekt eindelijk de stilte, maar is het genoeg om de presidentscampagne van haar man te redden?

Voor het eerst sinds het onderzoek naar haar job bij haar man in het nieuws kwam, heeft Penelope Fillon met de pers gesproken. De vrouw van François Fillon ontkent alle beschuldigingen en roept haar man op om door te gaan met zijn campagne voor de Franse presidentsverkiezingen. En Fillon heeft bevestigd dat hij inderdaad niet van plan is om op te geven.

Je hoorde de naam Penelope overal sinds de beginnen van Penelope-gate, maar de vrouw zelf heeft zich lang verstopt voor de pers. Tegen JDD sprak ze nu voor het eerst over de zaak. In een lang interview zegt ze wat haar man al de hele tijd zegt: ja, ze heeft voor hem gewerkt en ja, daarvoor kreeg ze een correct loon. Daarmee ontkent ze dus dat het geld dat ze jarenlang kreeg onterecht was.

"Alleen hij kan president zijn"

Penelope omschrijft haar werk als volgt: "Ik volgde de post op, bereidde zijn speeches voor, volgde de pers voor hem en ging mee naar demonstraties." Daarvoor kreeg ze bijna 15 jaar lang zo'n 3.000 euro per maand. Ze heeft de onderzoekers ook documenten gegeven die moeten bewijzen dat ze wel degelijk heeft gewerktvoor haar man.

In dat interview vraag de vrouw van François Fillon ook aan haar man om niet uit de presidentsrace te stappen. "Ik heb hem gezegd dat hij er moet voor blijven gaan. Alleen hij kan president van Frankrijk zijn." De vraag is maar of de campagne van Fillon nog gered kan worden. In de peilingen is de Republikeinse presidentskandidaat sinds het schandaal zwaar gezakt.

Fillon tegen de rest

En Fillon lijkt inderdaad niet van plan om op te geven. Ook vandaag heeft hij tijdens een meeting in Parijs opnieuw bevestigd dat hij in de race blijft. Tienduizenden fans waren daar samengekomen om te luisteren naar een speech van Fillon en hun steun te tonen voor de Republikeinse presidentskandidaat.

In die speech had Fillon het onder andere over de huidige president François Hollande en zijn tegenstander Emmanuel Macron. Hij verontschuldigde zich ook nogmaals en haalde uit naar iedereen die hem heeft laten vallen.

Eerder op de dag hadden met Valérie Pécresse, Christian Estrosi en Xavier Bertrand drie grote namen van de Republikeinse partij nog gezegd dat ze vinden dat Fillon zich moet terugtrekken als presidentskandidaat. Maar hij lijkt dat dus duidelijk nog niet direct van plan.

Lees meer