Klaar voor Netflix! Voor een serie met een onmogelijk verhaal is Beau Séjour perfect geëindigd   

Het doek is gevallen over 'Beau Séjour', de Vlaamse parel die straks wereldwijd door Netflix zal worden verspreid. Maar al weken wisten we dat de reeks zou staan of vallen met de ontknoping van het verhaal. Twee vragen hadden we nog: wie heeft Kato vermoord en wat zal er nadien met haar gebeuren? In de laatste aflevering kregen we twee perfecte antwoorden, en daardoor is de parel nog wat meer gaan blinken. Opgelet voor spoilers...

Voor één keer is er geen discussie over het einde van een fictiereeks. De laatste jaren regende het wel eens boze reacties als de makers er zich met een open einde van af maakten. Maar dat kon gewoon niet bij Beau Séjour. Ook wij waren bang dat ze Kato zouden laten ronddwalen en het vervolg aan onze verbeelding zouden overlaten. Of erger nog: de deur voor een tweede seizoen open laten staan.

De Mol in een fictiereeks

Vanaf de eerste aflevering voelde Beau Séjour aan als een echte Netflix-reeks. Een serie die ons bij de keel greep door iets wat we nog niet gezien hadden. In dit geval een moordzaak waarbij het slachtoffer nog tussen de levenden rondliep, terwijl slechts enkele mensen haar konden zien. Maar dat soort series loopt al te vaak op een sisser af. Soms gaat het zo ver dat de makers zelf tussen de bomen het bos niet meer zien. En we geven het toe: hoe sterk Beau Séjour ook begon, we waren bang dat ook deze serie op een teleurstelling zou eindigen.

Het geluk was dat het bovennatuurlijke na twee afleveringen op de achtergrond verdween. Het moordverhaal begon daarna te domineren. Meer dan een miljoen kijkers vroegen zich iedere zondagavond af wie Kato Hoeven vermoord had. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat ze er zelf nog rondliep. We namen er genoegen mee dat alle antwoorden pas tijdens de laatste aflevering zouden volgen. We schonken de makers van deze knappe serie ons blinde vertrouwen. En zoals in een goede moordroman kreeg het verhaal nog tal van wendingen om ons op het verkeerde been te zetten.

Net zoals in De Mol had iedereen wel een verdachte, en misschien ben ook jij al een paar keer van gedachte veranderd. In de voorlaatste aflevering werden we nog snel misleid door de minst verdachte van de personages naar voor te schuiven. En we wisten ook allemaal dat die arme Charlie het niet kon gedaan hebben. Ook in de slotaflevering kreeg iedereen nog even z'n momentje als verdachte, maar uiteindelijk was het dus Marcus. En daar kon iedereen mee leven. Zeker omdat alle verhaallijnen nadien in de juiste plooi vielen. We zagen plots waar Marcus tien afleveringen lang serieus aan het mollen is geweest.

Geweldig einde

Maar eens de moordenaar gevat was, kreeg Beau Séjour weer te maken met waar het begonnen is: Kato in kamer 108. In die laatste vier minuten van de serie stond alles op het spel: ofwel was dit een Vlaamse reeks van wereldniveau, ofwel zouden we ons afvragen waarom we tien zondagen lang onze tijd hieraan verspild hebben. En dan gebeurde het: alsof we bijna waren vergeten dat Kato dood is, doofde ze plots uit. Voor haar vader en voor Alexander. Maar niet zonder nog een laatste scène met Charlie, want ja, een liefdesverhaal verdient een ultiem afscheid.

Wanneer Charlie in een leeg bed wakker werd, was Kato voorgoed van de aardbodem verdwenen. Was ze een geest? Waarom konden slechts enkele mensen haar zien? Vragen waar we nooit een antwoord op zullen krijgen. En dat hoeft ook niet. Het mysterie is in de serie nooit opgeblazen, dus waarom zouden de makers een antwoord bieden op een onmogelijke zaak? Veel Amerikaanse series mogen hier een voorbeeld aan nemen. De parel schittert meer dan ooit. Klaar om de wereld te veroveren. En daar is zowat iedereen het over eens...

Het gevoel dat we allemaal hadden

Een fantastisch einde

Waar we toch even van moesten bekomen

Er zijn zeker hier en daar traantjes gevloeid

Maar de vragen blijven natuurlijk

We hebben er een Vlaamse topactrice bij

Een Oscar is niet mogelijk, maar waarom geen Emmy?

En nu naar Netflix

De sociale media staan vol complimenten

Maar we zijn er wel wat paranoïde van geworden

© VRT

Lees meer