Noord-Korea blijft stoken: vuurt opnieuw vier ballistische raketten af richting Japan

Noord-Korea heeft opnieuw raketten gelanceerd. Ze kwamen terecht in de Japanse Zeet. Volgens de Japanse premier Abe is de test "duidelijk bewijs van een nieuwe dreiging vanuit Noord-Korea".

Het Zuid-Koreaanse leger stelt dat de raketten werden afgevuurd vanuit het gebied Tongchang-ri aan de oostkust van Noord-Korea, waar een raketbasis is gevestigd. Ze kwamen terecht in de Japanse Zee op zo'n duizend kilometer van de Noord-Koreaanse kust.

De lanceringen zijn mogelijk een antwoord van Noord-Korea op de gezamenlijke militaire oefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten die vorige week werd gehouden. Noord-Korea had om die reden gedreigd met "sterke tegenmaatregelen".

Vorige maand vuurde het stalinistische land voor het laatst een middellange raket af vanuit zee. Dat leidde ertoe dat de VS samen met Japan en Zuid-Korea een spoedoverleg aanvroegen van de VN-Veiligheidsraad. Ook China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, veroordeelde de lancering.

Kernkoppen

De Verenigde Naties hadden Noord-Korea eerder al verboden middels een resolutie om ballistische raketten te lanceren. De resolutie maakt onderdeel uit van meerdere afspraken om te voorkomen dat het geïsoleerde land een kernmacht wordt.

In de VS bestaat de vrees dat Noord-Korea werkt aan intercontinentale raketten die Amerika kunnen bereiken. Daarnaast bestaat het vermoeden dat het land kernkoppen ontwikkelt voor de raketten.

De Japanse premier Shinzo Abe zei in Tokio met een "krachtig protest" te komen. Hij noemde de lanceringen "een bewijs van een nieuwe dreiging uit Noord-Korea".

Waarnemend president van Zuid-Korea, Hwang Kyo-ahn, zei dat het geplande gezamenlijke raketafweersysteem (THAAD) met de VS zo snel mogelijk ingesteld moet worden.