Dat belooft voor WK: Russisch parlementslid wil van hooliganisme volwaardige sport maken

De medaille voor domste idee gaat deze week naar Igor Lebedev, extreemrechts parlementslid en bestuurslid van de voetbalbond in Rusland. Hij stelt voor om hooliganisme niet alleen te legaliseren, maar er ook een volwaardige sport van te maken met Rusland als pionier. Gezellig toch? Tegenwoordig zijn massagevechten tussen rivaliserende supportersgroepen daar al schering en inslag. Dat belooft voor het WK 2018 in Rusland …

Russische ‘voetbalsupporters’ lieten afgelopen zomer al zien waartoe ze in staat zijn. Tijdens Euro 2016 staken ze rellen aan in de straten van Marseille: Fransen en Engelsen kregen klop, en bierflessen en terrasstoelen vlogen in het rond.

De idiote reactie van parlementslid Igor Lebedev: “goed gedaan jongens, doe zo verder.” Lebedev van het extreemrechtse LDPR zit trouwens in het bestuur van de Russische voetbalbond. Nu wil hij hooliganisme omvormen tot een volwaardige sport.

Afspraak in het stadion

Op de site van zijn partij stelt Lebedev voor om georganiseerde fights te houden "om de agressie van supporters in een positieve richting te duwen". Say What? Lebedev wil dat Rusland pionier wordt van een nieuwe sport: draka (= gevechten/herrie).

Hij pleit voor strikte regels en wil zo een voorbeeld geven aan Engelse hooligans die volgens hem “ongedisciplineerde pummels en stuntelige vechters” zijn.

“Bijvoorbeeld: Engelse supporters komen aan en beginnen rellen,” stelt Lebedev voor. “Challenge accepted! Zet 20 ongewapende vechters van elke zijde in een arena. Afspraak in het stadion op een afgesproken tijdstip”. Met die barbaarse gladiatorengevechten hoopt hij evenveel kijklustigen als bij voetbalwedstrijden. Of er ook rode kaarten kunnen vallen tijdens zo’n knokpartijen is nog niet geweten.

In Russia football kicks you

Het WK voetbal gaat in 2018 door. Naast de Olympische Winterspelen van 2014 wordt dit voor Rusland het grootste sportevenement sinds de val van de Sovjet-Unie.

Tegenwoordig zijn massagevechten tussen hooligans wekelijkse kost in Rusland. Buiten het zicht van de politie houden sommige supportersgroepen illegale knokpartijen op het platteland.

Geen doetje

Lebedev is niet bepaald een doetje als het op voetbal en politiek aankomt: hij is bevriend met Alexander Shprygin, de leider van een Russische ‘supportersclub’ die vorig jaar uit Frankrijk gedeporteerd werd na de rellen in Marseille. Twee van zijn leden werden zelfs veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Ook werd Lebedev door de Europese Unie gesanctioneerd omdat hij pleitte voor een opname van de Republiek de Krim in de Russische federatie.

Ondanks dit alles blijft de rechtse politicus volhouden dat buitenlandse voetbalfans niets te vrezen hebben op het WK: “We hebben veiligheidsmaatregelen genomen en de regels gemoderniseerd. Geen enkele toerist moet schrik hebben om in de zomer van 2018 naar Rusland te komen.”

Lees meer