Lukt het deze keer wel? Trump heeft aangepaste versie van zijn controversiële inreisverbod ondertekend

Zal het deze keer wel standhouden? Dat is wat iedereen zich afvraagt over het nieuwe inreisverbod dat Donald Trump vandaag heeft ondertekend in de Verenigde Staten. Met enkele aanpassingen hoopt de president dat het decreet deze keer niet juridisch wordt tegengehouden.

Het eerste decreet van Trump werd op 27 januari ingevoerd, waarna mensen uit zeven moslimlanden de toegang tot de VS werden ontzegd. Dat zorgde voor chaos op de luchthavens toen verschillende mensen - inclusief degene met een green card - niet meer toegelaten werden, waarna er protesten uitbraken.

Op 9 februari werd het decreet al weer opgeschort door een federale rechter, nadat een mensenrechtenorganisatie daarvoor een verzoek had ingediend. Trump liet daarna weten dat hij zou voldoen aan de rechterlijke bevelen, maar dat hij zijn plan tot strengere migratieregels zou doorzetten. Hij beloofde dat zijn nieuwe decreet moeilijker te verwerpen zou zijn door de rechters.

Maar zes landen

Daardoor heeft het nieuwe decreet nu dus enkele aanpassingen. Het meest opmerkelijke is dat het deze keer maar voor zes landen telt in plaats van zeven. Mensen uit Irak mogen wel nog binnen in de Verenigde Staten, maar wie uit Iran, Libië, Somalië, Jemen, Syrië of Soedan komt, kan geen visum meer krijgen.

Die regel telt voor 90 dagen. Wie al een bestaand visum heeft, mag wel nog binnen in de Verenigde Staten. Zo hoopt de president nieuwe chaos op de luchthavens te vermijden.

Geen onderscheid tussen godsdiensten

Het decreet stopt ook de erkenning van vluchtingen voor 120 dagen. Daarnaast is vooral de taal in de tekst aangepast door het team rond Trump. Zo wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen christelijke vluchtelingen of moslimvluchtelingen, iets wat de rechters als een van de redenen voor de opschorting hadden gegeven bij het vorige decreet.

Tot slot legt het decreet deze keer ook uit waarom het inreisverbod nodig is. Trump vindt dat zo'n maatregel nodig is voor de nationale veiligheid, maar veel rechters volgden hem daar niet in.

Lees meer