En toen waren ze nog met vijf: voor het eerst hebben we echt een hoofdverdachte in 'De Mol'

't Is gebeurd! De schaduwmol ligt uit het spel, waardoor we kleur moeten gaan bekennen. Niet veel kijkers verdachten Hans nog, als ze dat op de tweede aflevering na al ooit hebben gedaan. Bij onze lezers was hij zelfs de minst verdachte van allemaal. Door zijn vreemde comeback was hij echter toch iemand waar we rekening mee moesten blijven houden. Volgende week dus niet, waardoor we echt moeten gaan geloven in onze hoofdverdachte.

Arrivederci Hans, en deze keer voor echt. Hans was de joker die De Mol dit jaar mysterieuzer dan ooit heeft gemaakt. Het kon toch niet dat ze de mol zo in de spotlights zouden plaatsen door hem niet op het vliegtuig naar Zuid-Afrika te laten stappen? Maar wat als dat nu precies was wat de makers van het programma wilden dat we dachten? Het was hinken op twee gedachten, maar toen dat rode scherm verscheen waren we uit ons lijden verlost.

Schaduwmol

Nochtans waren er redenen genoeg om Hans te verdenken. Van alle kandidaten had hij misschien wel de meeste kenmerken van een mol. Hij zat tijdens opdrachten bijna altijd op die positie waar hij schade kon aanrichten. Hij leek de rust zelve wanneer hij zat te wachten op zijn verhoopte groene scherm. En op die dagen dat hij nog niet bij de groep was, werd met voorsprong het meeste geld verdiend: zo'n 12.500 euro, en bij zijn exit zitten ze nog 'maar' aan 19.000 euro.

Ook in zijn laatste aflevering deed Hans een paar dingen die hem verdacht maakten. Vooral toen hij bij 'The Hunger Games' in het bos bleef zitten en zo op de valreep nog 1.000 euro uit de groepspot haalde. Maar we hebben dus weer een lesje in mollen jagen gekregen: de echte mol valt zelden of nooit op. De echte mol laat zich nu nog niet zien. En de echte mol zal door de regie van het programma zeker niet constant in beeld worden gebracht.

Zo komen we dus bij onze verdachte en die van de meerderheid van de kijkers: Eline! Hier is onze analyse van de laatste vijf potentiële mollen ...

1. Davey

+ Nu Hans er niet meer is, wordt het steeds waarschijnlijker dat Davey een spelletje gespeeld heeft. Het was zelfs zo erg dat z'n eigen vriendin letterlijk zei: "Ben je zeker dat jij de mol niet bent?" De reden was zijn heel tactische spelletje tijdens 'The Hunger Games'. Z'n vriendin had duidelijk andere ideeën, maar zijn eigenzinnigheid leverde Davey wel de overwinning en de vrijstelling op. De mol zou zo'n vrijstelling natuurlijk liever niet aan iemand anders gunnen. Davey bleef de hele tijd vlakbij het podium zitten, alsof hij wist dat het daar veilig was. En bovendien bleek dat tot twee keer toe de ideale plaats om de opdracht te winnen: eerst werd de 5.000 euro daar gedropt en vervolgens moest hij voor de vrijstelling alleen op het podium gaan staan.

Tijdens GPS-proef in de auto naast Hans weigerde Davey eerst mee te denken over de woorden die de andere deelnemers moesten vormen. Het was telkens Hans die daar het voortouw nam. Ook reed Davey op de valreep nog even verkeerd. Zat de mol op de beste plaats, namelijk achter het stuur?

- Davey pakte de vrijstelling, maar als Hans zichzelf had opgeofferd, dan zou hij ook 5.000 euro aan de pot hebben toegevoegd. De mol zou die 5.000 euro vermoedelijk liever niet in z'n bezit hebben gehad. Davey schakelde zelfs zijn eigen vriendin uit, zodat er zeker geen 500 euro extra verloren zou gaan. Tot slot bracht hij samen met Hans de proef in de auto tot een goed einde, wat 1.500 euro opleverde. Dus misschien is de vrijstelling gewoon gegaan naar de persoon die het spel het best speelt.

© VIER

2. Sam

+ We hadden vorige week beloofd dat we Sam zouden gaan verdenken als hij in het programma bleef, dus dan moeten we dat maar doen. Hij lijkt de meest onschuldige van de groep, maar het zou best kunnen dat hij een serieuze rol aan het spelen is. De man die Davey vroeg of hij broeken heeft met zakken aan de zijkant liet zich ook deze week opvallen door een oneliner. Op de vraag of hij iets van literatuur kende, antwoordde hij: "Ik heb de Harry Potters gelezen." Als de mol de persoon is die je het minst zouden verdenken, dan is het Sam.

- Ach, we kunnen er echt niet aan doen, maar op het ogenblik dat zijn mama het eten op z'n bord begint te snijden, hebben we moeite om te geloven dat dit de mol kan zijn. Het is dan wel een mirakel dat hij het zo ver heeft geschopt. Volgende week exit Sam? Zoniet gaan we hem echt verdenken, beloofd!

© VIER

3. Annelies

+ Ook deze week geen gebrek aan verdachte momenten voor Annelies. Vooral dan tijdens de quiz waarbij de familie van de kandidaten in een kooi zat te wachten. Zelden hoorden we Annelies zo hard opkomen voor haar overtuiging. Ze was er zeker van dat het antwoord op de vraag de schilder Monet was. Aangespoord door Annelies stapte Davey van zijn knop af. En dan: BOEM! De rookbom ontplofte en Annelies stond serieus voor schut.

Ook haar eigen vraag had ze trouwens fout. Op alle potentiële onderwerpen antwoordde Annelies dat ze er niks van kende. Helaas was het deze keer niet mogelijk om passief te blijven. Tot slot nog een opmerking van haar man, want die liet verstaan dat ze best wel komedie kan spelen.

- Andermaal zou de mol nooit zo op de voorgrond treden. Het explosieve resultaat van haar fout lijkt echt een brug te ver. Annelies heeft zichzelf verdacht gemaakt, en ze blundert regelmatig. Maar misschien is ze op dat vlak zoals Bertrand en trekt ze als een magneet de aandacht naar zich toe. Annelies is ook fysiek de zwakste van alle deelnemers en dat is een nadeel voor de echte mol. Als ze de mol niet is, dan is ze ondanks alles goed op weg om het geldbedrag te winnen.

4. Eline

+ De meeste kijkers verdenken haar, en nu Hans weg is lijkt Eline inderdaad de topfavoriet om de mol te zijn. Ze blinkt vooral uit in afwezigheid. Van alle deelnemers wordt ze tegenwoordig het minst in beeld gebracht. En ook tijdens opdrachten houdt ze zich opvallend afzijdig. Ofwel is ze goed aan het mollen terwijl we het niet zien, ofwel hoeft ze weinig te doen om de rest van de groep geld te zien verliezen.

Al een paar keer is opgemerkt dat ze zich zwakker voordoet dan je van een politie-inspecteur zou verwachten. Maar tijdens 'The Hunger Games' toonde ze het tegenovergestelde. Ze liet duidelijk verstaan dat ze de vrijstelling wilde en dat het geld haar niet interesseerde. Ze zette op het einde ook vol de aanval in op Davey, als een mol die voelde dat een kandidaat de vrijstelling én het enorme bedrag van 5.000 euro zou gaan pakken. Ze leek een leeuwin in een Afrikaans bos toen ze door het gras rolde in een ultieme poging om Davey van zijn voetstuk te schieten. Uiteindelijk moest ze het zelf bekopen.

- Eline zou natuurlijk nog altijd een steengoede speler kunnen blijken. Met Annelies en Davey heeft ze twee verdachten in het vizier. Bovendien blijft de hoofdverdachte meestal niet lang in het spel. Volgende week lopen we dus naar mol-normen een groot risico om Eline te verliezen.

© VIER

5. Robin

+ Ook deze week was Robin weer heel actief om de groep te leiden en misschien wel te manipuleren. We hadden hem naast Hans in de auto verwacht, maar hij koos ervoor om met de rest van de groep aanwijzingen te geven. Robin liet de telefoon ook zelden los, zoals een mol die de controle over de situatie wil houden. Davey en Hans kwamen wel op de juiste plaats aan, maar ze wonnen uiteindelijk slechts 1.500 euro omdat de groep van Robin te weinig woorden wist te raden.

- Robin is tegelijkertijd ook wel de leider die de groep nodig heeft. Soms valt hij daardoor in negatieve zin op, maar deze week stuurde hij de rest wel degelijk naar de overwinning. Althans toch volgens de montage van de beelden. Voorts lijkt Robin een speler die z'n zinnen op het geld heeft gezet. Hij vertelde zijn echtgenote dat hij het niet meer weet, omdat z'n twee hoofdverdachten al naar huis zijn.

© VIER

Onze mol:

We gaan deze week meer dan ooit met de publieke opinie mee: Eline is onze mol. Ze is zelfs onze enige echte favoriet. Hans bleven we tot hiertoe ook nog meerekenen, maar dat kan nu niet meer. Annelies en Sam lijken gewoon niet de kwaliteiten te hebben om een goede mol te zijn. Robin zou nog kunnen, maar hij is onze favoriet om de wedstrijd te winnen. En Davey zit nog ergens in het midden, aangezien het moeilijk blijft om hem in te schatten. Zolang Eline in het spel zit, geloven we niet meer in Davey. We zijn zelf al razendbenieuwd wat we hier volgende week gaan moeten schrijven.

© VIER

Lees meer