"Nog steeds ronselaars IS actief in Molenbeek", zegt lokale ambtenaar die met jongeren werkt

Er loopt nog altijd onderzoek naar ronselaars van de IS, die actief zijn in Molenbeek. Volgens deradicaliseringsambtenaar Olivier Vanderhaegen werven die nog steeds jonge moslims in z'n gemeente. "De kritische massa die een radicaal discours aanhangt, groeit nog steeds. En vaak zijn ze betrokken bij misdaad, zoals drugshandel." 

De onderzoekscommissie rond de aanslagen van 22/3 levert in het parlement regelmatig interessante inzichten op. Niet dat je er meteen erg vrolijk van wordt: zo was onder meer de haperende manier waarop slachtoffers opgevangen zijn al een onderwerp.

Maar erg interessant gisteren: het bezoek van drie deradicaliseringsambtenaren aan de commissie. Dat zijn veldwerkers, die in Mechelen, Vilvoorde en Molenbeek dagelijks met jongeren werken en proberen hen weg te houden van het discours van de radicale Islam en de IS. Vooral Olivier Vanderhaegen, die in Molenbeek werkt, liet zich opmerken. Hij stelde letterlijk dat het aantal jongeren in z'n gemeente dat zich aangetrokken voelt door de radicale islam nog steeds stijgt. Molenbeek haalde in de nasleep van de aanslagen in Parijs al het wereldnieuws, toen bleek dat terroristen er een stevig onderkomen hadden uitgebouwd, en dagenlang ondergedoken konden leven in dat deel van Brussel.

De kritische massa die een radicaal discours aanhangt, groeit nog steeds

Volgens Vanderhaegen is het er niet op verbeterd in Molenbeek: "Zelfs al vertrekken er nog nauwelijks jongeren naar IS-gebied, toch groeit de kritische massa die een radicaal discours aanhangt. Ze zien overal complotten en provocaties", zo tekende Belga op. Volgens Vanderhaegen zijn die geradicaliseerden niet "zozeer potentiële terreurstrijders", "maar jongeren die nergens op de radar staan en die weten hoe ze door de mazen van het net moeten glippen". En dat gebeurt op jonge leeftijd. "Soms zijn ze er al op 12 jaar van overtuigd dat het Westen een groot complot tegen de islam voert."

En hij bevestigt wat expert ook al veel langer zeggen: misdaad en radicalisatie gaan hand in hand. Vaak zijn diezelfde jongeren betrokken bij drugshandel of andere criminele feiten. Volgens Vanderhaegen werkt de bestrijding van die radicale islam niet alleen door een meer gematigd religieus tegendiscours in te zetten. Voor hem is dat niet de oplossing. "Dat werkt niet als iemand op het punt staat naar Syrië te trekken."

Vanderhaegen deed meteen ook een straffe uitspraak: er zijn nog steeds ronselaars actief in Molenbeek. De politie onderzoekt nog altijd de meldingen over die ronselaars bij de radicaliserende jeugd in Molenbeek "Dat verontrust ons uiteraard", zegt korpschef Johan De Becker van de lokale politiezone Brussel-West, waar Molenbeek deel van uitmaakt, aan De Morgen.

Volgens Vanderhaegen zijn er zeker al een aantal potentiële vertrekkers naar Syrië gestopt door de Molenbeekse diensten. "Maar bij anderen lukte het niet."

Lees meer