België heeft tweede meest begeerde paspoort ter wereld

Wat zijn de meest begeerde paspoorten ter wereld? Met andere woorden, met welke documenten kom je het verst in de wereld, en word je tegelijk niet te veel lastig gevallen door je 'thuisland', zowel qua burgerrechten, maar zeker op gebied van belastingen? Wel, Zweden scoort het best van al, en op nummer twee... België. 

Makkelijk reizen naar honderden landen ter wereld, een goede reputatie van het land (dat met niemand echt ruzie maakt), genoeg ambassades die je helpen als er iets mis gaat, en geen echte bemoeienissen met wat je precies verdient in het buitenland om te belasten: dat is het ideale paspoort.

Tenminste dat is de definitie van Nomad Capitalist, een bedrijfje dat 199 landen onderzocht op de 'kwaliteit' van hun paspoorten. Daarbij stellen ze een rangorde op van wie het 'beste' of 'meest begeerde' paspoort heeft in de wereld. Daarbij speelt uiteraard het aantal landen dat je zonder visum kan binnenkomen met dat paspoort een grote rol. Maar verder wordt dus ook gekeken naar hoeveel taks iemand met dat bewuste paspoort in het buitenland moet betalen. En verder speelt de reputatie van het land, de burgerrechten en het recht op privacy mee. En uiteraard ook het recht om verschillende paspoorten tegelijk te hebben.

Zweden staat op nummer één, maar België duikt op als nummer twee op de lijst. Vooral op vlak van belastingen zit het wel lekker voor houders van Belgische paspoorten in het buitenland: die worden nauwelijks door de Belgische belastingen lastig gevallen. En Belgen kunnen ook een heel hoog aantal landen zonder visumverplichting binnen. Wereldkampioen op dat vlak is overigens Duitsland: Duitsers kunnen liefst 177 landen visumvrij binnen.

Bovendien is er nog goed nieuws voor België. Want verplichte militaire dienst, of de overheid die haar burgers bespioneerd tellen als 'minpunten', net zoals de World Press Freedom Index en de Economic Freedom Index. En Zweden heeft net opnieuw de militaire dienst verplicht gemaakt voor al haar burgers, in de lijst voor 2017 zal het waarschijnlijk naar beneden vallen.

Opvallend ook: een Amerikaans paspoort staat niet eens in de top-20. Amerikanen kunnen niet zo makkelijk de wereld rondreizen. En bovendien zit de IRS, de Amerikaanse belastingsdienst, Amerikaanse staatsburgers overal op de hielen: je ontsnapt niet aan belastingen. Europa is op dat vlak een pak 'interessanter' volgens Nomad Capitalist (dat rijke wereldburgers helpt met de meest gunstige paspoorten te verwerven): van de 43 beste paspoorten op de lijst zijn er 33 uit Europa.

Overigens zijn de minst aantrekkelijke paspoorten ook best voorspelbaar: Afghanistan, Irak, Eritreia, Pakistan en Libië.

Lees meer