Europees Hof geeft Francken gelijk: Europese lidstaten niet verplicht humanitair visum af te leveren

Theo Francken (N-VA) heeft zijn slag thuisgehaald bij het Europees Hof van Justitie over een politiek zwaar beladen zaak: België kan niet verplicht worden om een humanitair visum te geven aan een gezin dat gevaar loopt in eigen land. Die beslissing zet het asielbeleid in Europa op z'n kop. "We hebben gewonnen, doorzetten helpt", reageert Francken op een persconferentie na de uitspraak.

Het Europees Hof was heel duidelijk in zijn uitspraak: ons land kan niet verplicht worden om een humanitair visum af te leveren aan een gezin dat in eigen land in gevaar is.

De beslissing kan gevolgen hebben voor migratiezaken in heel Europa. Liefst 13 lidstaten én de Europese Commissie hadden duidelijkheid gevraagd aan het Europees Hof en stonden niet te springen voor lange wachtrijen aan de Europese consulaten in Libanon en Turkije. Zeker met verkiezingen in Nederland en Frankrijk voor de deur, kon iedereen dat soort toestanden missen als kiespijn.

Juridisch gevecht

De zaak begon met een conflict tussen Francken en de advocaten van een gezin uit Aleppo. Dat gezin woont in het 'betere' deel van de stad waar Assad-aanhangers wonen, niet het verwoeste deel van de rebellen. Maar de vader, die regelmatig naar het buitenland reist, vroeg via de Belgische ambassade van Libanon een humanitair visum aan voor België. De familie had 'sponsors', een Belgisch gezin, dat klaar stond om de Syriërs hier op te vangen.

Francken weigerde omdat hij redeneerde dat dit een precedent kon zijn met serieuze gevolgen. Zo zou namelijk iedereen die potentieel asiel wil aanvragen eerst zomaar een humanitair visum kunnen krijgen, naar Europa komen, en dan nooit meer weggaan. Hij vreesde dat de consulaten in conflictgebieden zouden overspoeld worden met vluchtelingen. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen vond dat hij dat visum wél moest toekennen.

Het conflict werd een gigantisch juridisch gevecht: de advocaten van de Syrische familie wonnen daarbij verschillende veldslagen. Zo was er een dwangsom voor elke dag dat Francken dat visum niet geeft.

"Yesss!"

Nu haalt hij dus zijn slag thuis bij het Europees Hof. Francken heeft op Twitter kort gereageerd met "Yesss! Gewonnen!" en een kopie van de uitspraak. Ook vanmorgen had Francken zich laten horen op zijn favoriete medium. Daar toonde de staatssecretaris voor Asiel en Migratie zich een klein beetje een drama queen. Hij tweette dat hij nog eerst eens ging lopen, om het hoofd leeg te maken: want het werd een belangrijke dag vandaag voor hem ...

Ook N-VA reageert opgelucht op Facebook: "Het gezond verstand heeft gezegevierd. Europa is aan een groot onheil, namelijk een oncontroleerbaar nieuw migratiekanaal, ontsnapt."

Nog niet helemaal voorbij

Toch is de visum-rel mogelijk nog niet helemaal voorbij. Het Europees Hof van Justitie heeft dan wel beslist dat er geen recht bestaat voor zo'n humanitair visum op basis van het Europees recht.

Mensen kunnen echter nog altijd naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens trekken dat dan kan beslissen op basis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en zo mogelijk een andere conclusie trekken.

Lees meer