Voel jij je soms ook zo alleen? Blame it on social media

We horen wel eens dat we moeten oppassen met sociale media. Maar dit keer is het voor een andere reden. De tijd die jij steekt in het checken van je profielen op allerhande sociale media, is evenredig met hoe eenzaam jij je voelt. Wat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh. 

Uit onderzoek door de Universiteit van Pittsburgh is gebleken dat wanneer je langer dan twee uur op sociale media zit, je twee keer zo veel kans maakt om je alleen te voelen. Terwijl wij dachten dat we zo onze sociale contacten onderhielden. Aan het onderzoek deden 1.787 volwassenen mee tussen de negentien en tweeëndertig. Zij werden getest op elf sites: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine en LinkedIn. Tijdens het interview werden veel dezelfde reacties gegeven zoals: "Ik heb het gevoel dat niemand mij echt kent" en "Ik ben omringd met mensen, maar voel me nog steeds alleen".

Ze ontdekten dat wanneer je jouw gsm 58 keer per week pakt om je sociale media te checken, je drie keer zo veel kans hebt om je sociaal geïsoleerd te voelen. Al is het niet duidelijk of we nu juist naar sociale media grijpen wanneer we ons eenzaam voelen, of we die gevoelens krijgen wanneer we te veel tijd investeren in het checken van onze Facebook en andere profielen. "Wij zijn sociale wezens, maar de moderne wereld zorgt eerder voor verdeeldheid dan dat zij ons bij elkaar brengt," zegt Professor Brian Primack van de Universiteit van Pittsburgh in de Independent.

FOMO

Een verschijnsel dat bijdraagt aan de eenzaamheid is fomo, fear of missing out. Hier heb je misschien al wel eens van gehoord. Maar omdat de online-wereld niet stilstaat, kan het niet anders dan dat er termen blijven bijkomen. Zo heb je nu ook bromo, foji, fo-momo, slomo en jomo.

Bromo: Wanneer je vrienden bewust geen foto's posten van een feestje waar jij niet kan bij zijn.

Foji: fear of joining in, wanneer je bang bent om online te gaan omdat je niet meer weet wat posten en dat niemand je daarvoor zal willen volgen.

Fo-momo: fear of mystery of missing out, je panikeert wanneer je zelfs niet weet of je vrienden iets posten omdat je batterij plat is.

Slomo: slow to missing out, dit gebeurt wanneer je besluit een avond je sociale media niet te checken en de volgende dag tot de conclusie komt dat iedereen een geweldige avond heeft gehad.

Jomo: joy of missing out, het kan je eigenlijk niet veel schelen wat iedereen doet met of zonder jou.

Wij kiezen toch voor de laatste hoor.

Lees meer