Francken triomfeert na overwinning: "Er waren veel criticasters, maar ben heel blij dat we gewonnen hebben"

Theo Francken (N-VA) beleeft zijn gloriemoment. Na maanden van kritiek, krijgt hij finaal gelijk van het Europees Hof van Justitie in de zaak rond een humanitair visum voor een Syrisch gezin. De staatssecretaris van Asiel en Migratie genoot zichtbaar van zijn overwinning: "We hebben gewonnen, doorzetten helpt. De poort blijft toe."

Het was een belangrijke dag voor Theo Francken want na maanden van juridische strijd zou het Europees Hof van Justitie een uitspraak doen over de zogenaamde 'visum-rel'. Daar werd beslist dat België niet verplicht kan worden om een humanitair visum af te geven aan een gezin dat gevaar loopt in eigen land.

"Ik heb van in het begin gezegd dat dat complete waanzin zou zijn als wij daartoe verplicht werden. Er waren toen veel criticasters, maar ik ben blij dat het hoogste rechtsorgaan van Europa onze interpretatie volgt", zegt een glunderende Francken aan de VRT. "Ik ben zeer tevreden met die uitspraak."

"De poort blijft toe"

"We hebben gewonnen. Doorzetten helpt, niet plooien", reageert de staatssecretaris vol trots in een bericht op Facebook. "De poort blijft toe!"

Francken had zijn overwinning duidelijk goed voorbereid. Na maanden van kritiek en juridische nederlagen krijgt hij nu toch gelijk. Op zijn favorieten medium Twitter liet hij zich dan ook gaan: "Het gezond verstand heeft gezegevierd. Goede zaak."

"Yesss! Gewonnen!"

"Doorzetten helpt"

Lees meer