Let op: Francken wint veldslag, niet oorlog tegen advocaten Syrische familie

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) triomfeert vandaag: het Europees Hof voor Justitie volgt hem in z'n redenering dat hij geen humanitair visum moet geven aan een Syrische familie. Maar daarmee heeft hij de juridische veldslag nog niet gewonnen...

Met een reeks tweets, interventies op Facebook en Twitter, en vervolgens nog wat aandacht voor de klassieke pers communiceert Theo Francken vandaag erg gretig. Want hij haalt wel degelijk een grote slag thuis: het Europees Hof van Justitie geeft hem gelijk.

Het is eindelijk een keer een meevaller in de lange juridische strijd die hij aan het uitvechten is met de advocaten van de Syrische familie uit Aleppo. Die wilde een humanitair visum krijgen, aangevraagd op de ambassade in Beiroet in Libanon. Maar Francken verzette zich daartegen met hand en tand, wat uiteindelijk tot een veroordeling en dwangsom leidde voor een Belgische rechtbank. Die uitspraak leidde ertoe dat N-VA-voorzitter Bart De Wever het had over "wereldvreemde rechters".

Maar nu wint hij dus een veel belangrijkere veldslag. Want het Europees Hof moeit zich niet in de zaak, en legt helemaal niets op aan haar lidstaten in verband met de verplichting om zo'n humanitair visum te geven. Die komt er dus niet.

Europees Hof voor Rechten van de Mens in Straatsburg wacht nu...

Een humanitair visum valt volgens het Hof niet onder het Europees recht, en dus kan er ook moeilijk een verplichting onder dat recht bestaan. Maar andere wetten kunnen wel nog gelden: zoals de Belgische Grondwet, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en internationale regels. In een gelijkaardige zaak, met een andere Syrische familie, stapte die wel al naar dat Hof in Straatsburg. Ook daar moet dus nog een oordeel van komen. Dat zou ook wel eens beslissend kunnen worden.

De kans is dus erg groot dat Belgische rechters blijven botsen met de staatssecretaris, en de advocaten wachten op het oordeel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. "We zitten nog maar halverwege de wedstrijd", zegt professor migratierecht Dirk Vanheule (UAntwerpen) aan de VRT. En de bekende rechts-conservatieve jurist Fernand Keuleneer was er als de kippen bij om op Twitter te melden "dat Belgische rechter al z'n bevoegdheden behoudt". Keuleneer staat bekend als rabiaat anti-N-VA.

Lees meer