Met de F-rating wordt het super-easy om films gemaakt door vrouwen te vinden

Even checken wie die actrice ook alweer is? Dan ga je waarschijnlijk naar IMDB, de database voor alles met film. Die database krijgt er nu een extra feature bij: je kan supermakkelijk opzoeken welke films een sterk vrouwelijk team hebben, of vrouwelijke hoofdpersonages die op zichzelf staan en niet gewoon bestaan om de mannelijke hoofdrol te bedienen.

Films die door vrouwen gemaakt worden, die vindt je eigenlijk niet zo makkelijk, eenvoudigweg omdat ze statistisch gesproken minder promo krijgen dan films gemaakt door mannen. Om het allemaal wat vlotter te laten verlopen, introduceert IMDB daarom de F-rating.

Die rating werd samengesteld op het filmfestival van Bath door Holly Tarquini, zelf regisseur, in 2014. Een film krijgt een F-rating van één, twee of drie als de film geregisseerd werd door minstens 1 vrouw, geschreven werd door minstens één vrouw en er ook een hoofdrol is weggelegd voor een complex vrouwelijk personage. Met andere woorden: door vrouwen gemaakt en de rollen op z'n minst eerlijk verdeeld.

Bechdel-Wallace

Het hele systeem is gebaseerd op de Bechdel-Wallace-test uit 1985. Die ontstond als een test bij fictieve personages in een strip die een film willen kiezen. Uiteindelijk besluiten ze om alleen nog naar films te gaan waarin er minstens twee vrouwen zitten, die met elkaar praten over iets anders dan mannen. Dat klinkt misschien wat oppervlakkig, maar check het gerust even in je hoofd: zo erg veel zijn dat er niet.

Door de F-rating op films te plakken, hoopt de initiatiefneemster dat er meer aandacht wordt gegeven aan films door vrouwen. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat het glazen plafond in de filmindustrie gebroken wordt en zo'n rating niet meer nodig is. Tot dan kan je dus op IMDB terecht voor al je female-friendly films. Wie denkt dat dat een overdreven move is: 21.000 films krijgen het label, da's een fractie van de films die gemaakt zijn.

Lees meer