Komt Erdogan naar Gent om Turkse verkiezingsrally te houden? Flanders Expo bekijkt de aanvraag

Komt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afgezakt naar Gent, om in Flanders Expo een kolkende verkiezingsrally te organiseren? De kans is groot, Flanders Expo bevestigt dat de aanvraag binnen is en dat ze niet 'neen' zeggen. Zo zou de Turkse politiek meteen helemaal het Turkse debat in België 'importeren', iets waar alle Belgische politieke partijen tegen zijn. Alleen zijn ze het niet eens over maatregelen.

Het kan best dat binnen twee weken op zondag de Turkse president Erdogan plots een blitzbezoek aan België brengt. Niet om zoetje broodjes te bakken met premier Charles Michel (MR), wel om stevig campagne te komen voeren voor de Turkse politiek. Erdogan zit immers in een heftige kiesstrijd over een referendum, dat hij nog meer macht moet geven in Turkije. Sinds de mislukte staatsgreep is het politieke klimaat zeer woelig, en zijn er zeer grote spanningen tussen de oppositie en de AKP, de partij van Erdogan.

Het ziet er naar uit dat België ook z'n dosis Turkse politiek gaat krijgen. Nochtans is dat expliciet waar zowat alle Belgische politici voor waarschuwen: ze willen geen 'Turkse toestanden' hier, geen "invoeren van de Turkse spanningen".

N-VA gaat daarin voorlopig het verst: hun fractieleider Peter De Roover wil een verbod op buitenlandse politieke bijeenkomsten in België invoeren, met het oog op de Turkse toestanden. In Oostenrijk stelde de kanselier dat voor, voor alle EU-lidstaten. En in Duitsland verboden verschillende steden grote bijeenkomsten van de AKP. N-VA wil dat België het gewoon verbiedt.

Maar geen enkele andere partij steunt dat, ook al omdat het juridisch moeilijk afdwingbaar zou zijn. In de Grondwet staan vrije meningsuiting en het recht om te vergaderen toch heel stevig verankerd. Plus, waar trek je dan de grens: het Nederlandse D66 voert op dit moment ook campagne bij Nederlandse kiezers in de provincie Antwerpen. Maar daar stoort niemand zich aan, laat staan dat het plots verboden zou worden.

Flanders Expo: "We bekijken of de zaal vrij is"

Ondertussen lijken de Turkse aanhangers van Erdogan wel de Belgische politiek uit te dagen. Want ze plannen een grote verkiezingsshow met allerlei kopstukken van de partij van Erdogan, en mogelijk de grote baas zelf dus ook. Dat schrijft De Morgen. De Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), een soort stroman van de AKP in Europa, zoekt een zal om zo'n 15.000 aanhangers bijeen te krijgen.

De meeting zou gepland zijn in Gent, in Flanders Expo. Want onder meer het Sportpaleis of de Ethias Arena in Hasselt zijn niet in onderhandelingen en Paleis 12 op de Heysel wil z'n deuren niet openen voor die Turkse massa. "We hebben een aanvraag binnen om hier een bijeenkomst te organiseren op 19 of 26 maart voor zowat 15.000 mensen", zegt CEO Dirk Van Roy aan De Morgen. "We bekijken of onze zaal überhaupt vrij is dan. Tegen eind deze week moet er een beslissing genomen zijn." Hij ziet geen probleem in de komst van de AKP en mogelijk Erdogan: "Om te beginnen zijn wij een privébedrijf, maar er is ook de vrijheid van meningsuiting en het recht op vergadering."

In Hasselt kwamen in 2015 zo'n 15.000 fans van Erdogan bijeen om hun grote held aan te moedigen. En ook Belgische politici met Turkse roots doken daarbij op, om hun graantje mee te pikken. UETD-voorzitter Basir Hamarat blijft onduidelijk over de mogelijke komst van Erdogan zelf deze keer: alvast een goeie manier om veel aanhangers op de been te krijgen.

Hamarat trommelt hoe dan ook een pak AKP-parlementsleden en ministers op om de Belgische Turken te komen toespreken. En ze krijgen ook een bekende Turkse zanger erbij: Mustafa Ceceli komt. Maar mogelijks dus ook Erdogan zelf.

Lees meer