Wat zou België zijn zonder vrouwen? Wij zochten het uit

Op deze Internationale Vrouwendag wordt opgeroepen aan vrouwen om niet aan het werk te gaan vandaag. Op de 'A Day Without a Woman' willen vrouwen laten zien dat hun aandeel in de wereld niet klein en ook niet onbelangrijk is door een dag te staken. Een Amerikaanse website zocht uit hoe hun land er voor zou staan zonder vrouwen en wij onderzochten dan maar hoe België er zou uitzien mochten er voor één dag geen vrouwen zijn.

1. België zou meer dan de helft van zijn inwoners verliezen

Ons land telt ruim 11 miljoen inwoners. De verhouding tussen mannen en vrouwen is ongeveer gelijk, hoewel vrouwen toch met 200.000 meer zijn. Stel je voor dat ons land voor een dag geen vrouwen meer telt... Het zou nogal leeg zijn in België, nietwaar?

2. Er zouden heel wat minder baby's zijn

In België zou een dag zonder vrouwen ons al een groot aantal baby's kosten. In Vlaanderen worden jaarlijks ongeveer 66.000 baby's geboren, gemiddeld is dat 342 baby's per dag. Dat zou zorgen voor een negatieve bevolkingsgroei aangezien er 'slechts' 116 mensen per dag sterven in ons land.

Wereldwijd val je bijna omver van het cijfer: er zouden maar liefst 370.000 baby's niet geboren worden als er één dag geen vrouwen waren.

3. Kinderen zouden niet veel meer leren

In het onderwijs is het huilen met de pet op zonder vrouwen. In het kleuteronderwijs is maar liefst 91% van de leraars een vrouw. In het lager onderwijs is dat nog steeds 81% en ondanks veel technische vakken die in het middelbare onderwijs worden gegeven, is ook daar nog steeds 65% van de leraars vrouwelijk. Het blijft een klassiek vrouwenberoep, maar hier zie je dus zwart op wit dat zonder vrouwen kinderen echt niet veel zouden bijleren.

4. Vind nog maar eens een huisarts

Net iets meer dan de helft van de huisartsen zou verdwijnen mochten alleen mannen op het toneel staan. Van de 9.744 huisartsen die in ons land telde in 2010 waren er maar liefst 4.934 vrouwelijke artsen, dus dat zou een pak medische zorg zijn die wegvalt ...

5. Een pak minder medische zorg in het leger

Het Belgische leger is niet de grootste werkgever voor vrouwen, daar zijn ze zich bij Defensie ook bewust van. Toch zou 8% van ons leger wegvallen moesten er geen vrouwen zijn. Op een totaal van 32.000 mensen die het Belgische leger dienen, gaat het toch om 2.560 vrouwen. Voor een klein land als België zou dat verlies toch voelbaar zijn, zeker omdat 25% van al die vrouwen werken in het Medisch Component van het leger.

6. Vrouwen zouden amper gemist worden als CEO

Het is treurig, maar waar. Slechts 3 van de 35 Belgische en beursgenoteerde bedrijven heeft een vrouw als CEO. Die trend zie je trouwens over de hele wereld: in de 350 grootste bedrijven van Europa, zijn er slechts 14 waar een vrouw aan het stuur staat. En dan mogen we nog blij zijn, want ten opzichte van 2009 is dat cijfer een verdubbeling. Toen waren er nog maar 6 CEO's, aldus een studie van Financial Times. Idem in Amerika, waar er 27 vrouwen baas zijn in de 500 meest belangrijke bedrijven. Een carrière als CEO is duidelijk nog steeds 'a man's world'.

7. De hogescholen en universiteiten zouden leeglopen

Hoewel mannen baas zijn in de meeste bedrijven, zijn het de vrouwen die heer en meester zijn in de universiteiten en hogescholen in ons land. Maar liefst 55% van de studenten in ons land zijn vrouwelijk, maar er is nog een duidelijk verschil in de verschillende studierichtingen.Zo zouden bijvoorbeeld aan de KU Leuven vooral de richtingen Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Farmaceutische Wetenschappen en Rechtsgeleerdheid geen volk meer hebben in de klas. De richtingen Wetenschappen en Ingenieurswetenschappen zouden amper last hebben van een dag zonder vrouwen, want daar zijn meer dan tweederde van de studenten mannelijk.

8. Onze huizen zouden een rommeltje zijn

Alle nieuwe mannen ten spijt zouden onze huizen er maar ongepoetst en rommelig bij liggen zonder vrouwen. Uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie blijkt dat slechts 4% van onze huishoudens door mannen wordt gerund. Ons land telt ongeveer 434.000 huishoudens waarvan in slechts 17.300 de man de baas is. In onze huishoudens heerst er dus absoluut nog een klassiek rollenpatroon.

9. Vrijwilligers zouden vallen bij bosjes

België telt maar liefst 1.800.000 vrijwilligers. En zonder vrouwen mag je daar de helft van schrappen. Gemiddeld gaat het om 4 uren gratis werk per week, maar stel je voor dat alle vrijwilligerswerk vandaag zou gebeuren, dan zouden maar liefst 225.000 uren niet meer ingevuld worden.

10. Zonder vrouwen was dit artikel er niet geweest

Ik ben een van de zes miljoen vrouwen die België telt. Een van de zes miljoen die vandaag even wil stilstaan bij het waarom van een Internationale Vrouwendag. Eentje die jullie wil tonen hoe belangrijk wij vrouwen zijn, omdat dat soms eens vergeten wordt. Eentje die vrouwen niet belangrijker vindt dan mannen, maar eentje die wil strijden voor gelijke rechten voor elk van ons. Eentje die hoopt dat met dit artikel jullie beseffen dat we onze strepen al verdiend hebben, maar dat er ook nog heel veel werk aan de winkel is en dat we om die reden moeten blijven verder strijden.

Wie graag eens kijkt hoe Amerika er zou uitzien zonder vrouwen, kan hier klikken.

Wie meer informatie wil over A Day Without a Woman kan terecht op hun website.

Lees meer