Verlang je ook naar de vakantie? Zo scoor jij gegarandeerd de goedkoopste vliegtuigtickets

Het is weer die tijd van het jaar. Het weer laat het afweten, en dan zitten we al snel met onze gedachten op die fantastische reis die we binnenkort gaan maken. Voor al wie die reis al aan het plannen is, zijn hier 13 tips die ervoor zorgen dat jij aan de goedkoopste vliegtuigtickets geraakt.

1. Kijk op verschillende sites

Dat er op verschillende websites soms koopjes te vinden zijn, is al lang geen publiek geheim meer. Sites zoals Google Flights, Skyscanner, Momondo, Paperflies, ... laten je toe om de goedkoopste tickets te vinden in die massa aan aanbiedingen. Maar beperk jezelf niet tot één site. Ga al deze sites af, zodat je die ene topaanbieding die maar één site heeft niet mist. Het neemt misschien wat extra tijd in beslag, maar het zal je een hoop geld doen uitsparen.

© Google Flights en Momondo

2. Zoek op het juiste moment

Het moment waarop je naar je vluchten zoekt, bepaalt al een deel je prijs. Dinsdagmiddag blijkt het beste moment te zijn. Rond die tijd stellen luchtvaartmaatschappijen meestal hun nieuwe kortingen voor de volgende maanden voor en proberen ze zo ook om de vluchten van dat weekend die niet vol geraakt zijn toch nog te vullen.

3. Begin op tijd te zoeken, maar ook niet te laat

Dinsdagmiddag, oké. Maar vanaf wanneer mag je beginnen zoeken? Je kan het best drie maanden voor je vlucht beginnen. Boek daarentegen zeker 18 dagen voor je vlucht. De beste deals verschijnen meestal 6 weken voor het vertrek. Mikken op een goede anderhalve maand voor je reis dus.

4. Vertrek liever in de week

Vrijdags na je werk of rustig op zondag lijken de perfecte momenten om je vertrek te plannen. Maar als het om het goedkoopste gaat, vertrek je dan best net niet. Er zullen dan meer mensen vliegen, waardoor de prijzen duurder zullen zijn. Een vertrek op woensdag blijkt het goedkoopste, gevolgd door dinsdag en zaterdag. Wie een weekendje weg wil, kan dus best zaterdag vertrekken en pas maandag terugkomen.

© Momondo

5. Let op het vertrekuur

Lekker uitslapen, dat doet iedereen wel graag. Maar ook hier weer, het ideale is niet het goedkoopste. 's Nachts of 's morgens vroeg vertrekken is vaak het goedkoopste. Met slaapogen op het vliegtuig dus. Al kan je dan natuurlijk wel op je vlucht slaap inhalen. En wat is er leuker dan wakker worden in een ander land dan waar je in slaap viel.

© Momondo

6. Bekijk meerdere vertrekdata

Bij besparen op je vlucht draait veel om flexibiliteit. Pin je daarom niet vast op één vertrekdatum, maar bekijk ook de dagen ervoor en erna of er geen goedkopere vluchten zijn. Een weekje je reis opschuiven, kan een groot verschil in prijs opleveren.

© Momondo

7. Maak een tussenstop

Een rechtstreekse vlucht is misschien wat makkelijker, maar een tussenstop maken kan je aardig wat geld besparen. Je kan zelfs zo ver gaan dat je je vlucht in twee delen opdeelt en de tussenstop een stuk van je reis maakt door er een paar dagen te overnachten.

© Momondo

8. Overweeg buitenlandse luchthavens

Weer is flexibel zijn belangrijk. Hou niet vast aan Zaventem als je op reis wil. Vertrekken vanuit Schiphol, of zelfs Charles de Gaule in Parijs, kan de prijs al een pak doen dalen. Er zijn heel goede treinverbindingen naar die luchthavens, zodat het je reis niet echt veel moeilijker maakt. Vergeet dan natuurlijk niet de vervoerskosten naar de luchthaven bij de prijs van het vliegtuigticket te tellen.

© Momondo

9. Boek enkele vluchten

Het komt soms ook goedkoper uit als je zowel je vlucht heen als je vlucht terug als enkele vlucht boekt. Je moet je ook niet beperken tot één luchthaven. Wees creatief. Landen in de ene luchthaven, maar vertrekken vanuit een andere kan je ook heel wat opleveren. Dit is zeker een optie als je een (kleine) roadtrip door het land plant.

10. Betaal in andere munteenheid

Op sommige sites moet je in ponden of dollars betalen, maar soms heb je ook de keuze. Als de euro sterker staat ten opzichte van bepaalde munteenheden, kan je hier ook profijt uit halen.

11. Kijk na of er extra kosten zijn

Prijzen die te mooi zijn om waar te zijn, zijn dat in sommige gevallen ook wel. Het is belangrijk van altijd te kijken of er extra kosten bij de ticketprijs komen. Vaak moet er voor bagage worden bijbetaald. Als je dit erbij rekent, komt je ticket al veel duurder uit.

12. Opvolgen

Je moet er snel bij zijn. Het is daarom belangrijk dat je prijzen altijd goed opvolgt. Abonneer je op nieuwsbrieven van maatschappijen of volg ze op sociale media om de grote kortingen meteen te weten te komen. Op verschillende sites kan je ook vragen om je een melding te sturen als tickets onder een bepaalde prijs gaan.

© Momondo

13. Pas je bestemming aan

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende, maar vaak ongewilde, tip: kijk of je niet naar een goedkopere bestemming kan gaan. Sommige bestemmingen zijn nu eenmaal duurder dan andere, dus baat het soms om die dure bestemmingen links te laten liggen. Je kan op de meeste sites ook zoeken naar de goedkoopste tickets zonder een bestemming in te geven. Misschien kom je hierdoor wel gewoon ook op leuke ideeën.

© Momondo