Wereldberoemde rots op Malta is ingestort, en dat zou ook de schuld van Game Of Thrones kunnen zijn

De kolossale rotsbrug Azure Window op Malta is ingestort. Het heeft de laatste tijd verschrikkelijk gestormd op het eiland en uiteindelijk werd dat de 28 meter hoge klif fataal. Het was ook een populaire filmlocatie. Onder andere de trouwerij van Daenerys Targaryen en Khal Drogo uit Game of Thrones werd er opgenomen. Toch mocht de Thrones-crew na afloop niet meer op Malta filmen. Reden: de staat waarin ze Azure Window achtergelaten hadden.

De iconische rotsboog Azure Window uit Game of Thrones is ingestort. Het was een populaire toeristische trekpleister op Gozo, een deeleiland van Malta.

De Azure Window pronkt op de achtergrond bij de befaamde Dothraki-trouwpartij van Daenerys Targaryen en Khal Drogo uit het eerste seizoen van Game of Thrones.

Heel cool, zo’n prachtig stuk natuur in Game of Thrones. Maar de Maltese regering heeft hun crew hierna verboden nog opnames te maken op het eiland.

Wat hadden de Amerikanen misdaan? Precies op de locatie van de Azure Window had de crew kunstmatig zand gestrooid om een woestijnsetting te creëren. De filmcrew had het zand niet opgeruimd en dat zou de rots en het lokale ecosysteem aangetast hebben.

Sindsdien kwamen veel meer toeristen naar de klif, vele zouden de verbodsbordjes aan de Azure Window genegeerd hebben.

Storm

Het heeft dagenlang verschrikkelijk gestormd op Malta en uiteindelijk werd dat de aftakelende Azure Window teveel.

De 28 meter hoge rots was in enkele ogenblikken compleet verdwenen. Een toezichtcamera kon de ineenstorting vastleggen.

Het lijkt wel Jenga.

Hartverscheurend

De Azure Window was UNESCO-werelderfgoed, er kwam dus veel volk op af. Vroeger mocht je zelfs op de rots lopen. Ook bij cliffjumpers was de rots geliefd, op YouTube staan er keiveel filmpjes van waaghalzen die illegaal van de Azure Window springen.

De laatste tijd was de rots verboden toegang wegens instortgevaar. Er brokkelden ook steeds vaker grote stukken van de klif af en er zaten onheilspellende scheuren in.

De Maltese premier Joseph Muscat heeft op Twitter gepost dat het de trieste dag aangebroken is, hij noemt de instorting “hartverscheurend”:

De perfecte filmlocatie, puur natuur

Zo’n beeldig geschenk van de natuur, daar hebben natuurlijk niet alleen de producers van Game of Thrones van geprofiteerd. Zo diende de Azure Window als decor in films als:

De originele Clash of the Titans:

© Clash of the Titans

The Odyssey:

© The Odyssey

The Count of Monte Cristo:

Waar de Azure Window vroeger stond:

Lees meer