Schotland dan toch op weg naar onafhankelijkheid? Nieuw referendum “onvermijdelijk”

Een tweede referendum in Schotland over onafhankelijkheid is “onvermijdelijk”, dat geven nu zelfs kabinetsleden van de Britse premier Theresa May toe. May zelf ontkende begin deze week nog dat zo’n referendum er zou komen.

Maar ondertussen was uitgelekt dat de regering May wel degelijk aan een “contingency plan” (een plan voor onvoorziene gebeurtenissen) werkte inzake Schotland.

En nu hebben twee van haar eigen kabinetsleden aan de Financial Times op voorwaarde van anonimiteit gezegd dat een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid “onvermijdelijk is” en dat eigenlijk alleen nog de datum waarop dat zal plaatsvinden een punt van discussie wordt.

Eerder deze week liet de Schotse premier Nicola Sturgeon weten dat ze in het najaar van 2018 een nieuw referendum wil omdat Schotland door Groot-Brittannië dreigt te worden meegenomen bij het vertrek uit de Europese Unie (Brexit).

In het referendum van 2014 stemden de Schotten ervoor om binnen het Verenigd Koninkrijk te blijven. Er werd de Schotten toen onder meer voorgehouden dat zij anders opnieuw toetredingsonderhandelingen moesten houden met de EU. In het Brexit-referendum van juni vorig jaar kozen de meeste Schotten ervoor om in de EU te blijven.

Nieuwe peiling

Uit een nieuwe peiling blijkt dat de steun voor een onafhankelijk Schotland onder de Schotten lijkt toe te nemen.

Gisteren publiceerde bureau Ipsos MORI de uitslag van een peiling waarin werd gevraagd hoe Schotten zouden stemmen bij een nieuw referendum over onafhankelijkheid.

In een voorgaande peiling was een minderheid nog van plan om vóór onafhankelijkheid te stemmen, nu is het omgekeerd.

Volgens premier Sturgeon is een nieuw referendum in de herfst van 2018 logisch omdat de Schotten dan een redelijk beeld zouden moeten hebben wat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie voor implicaties heeft.

Als de Schotten een duidelijke aanleiding zien voor een referendum, is het vanuit democratisch oogpunt voor Theresa May een riskante zet om dat te blokkeren. Zeker gelet op gevoeligheid in Schotland over Engelse betutteling.