“Niet integer genoeg”: Russische vicepremier Mutko speelt toppositie bij FIFA kwijt

De Russische vicepremier en voorzitter van de Russische voetbalbond Vitaly Mutko gaat zijn zitje in het bestuur van de FIFA wellicht kwijtspelen. De Russische vicepremier zou niet door een integriteitstest van de wereldvoetbalbond zijn gekomen.

Mutko is om die reden niet herverkiesbaar voor een termijn van vier jaar in de FIFA-council, het belangrijkste beslissingsorgaan van de wereldvoetbalbond. Mutko was een van de vijf Europese kandidaten voor het nieuwe FIFA-bestuur. Hij zat sinds 2009 in het uitvoerend comité van de FIFA.

Het uitsluiten van Mutko komt voort uit het voornemen van de FIFA om politieke inmenging in het voetbal zoveel mogelijk te voorkomen. Mutko was van 2008 tot oktober vorig jaar minister van Sport. Sinds kort is hij vicepremier.

De 58-jarige Rus is ook voorzitter van de Russische voetbalbond en de baas van het comité dat het WK voetbal van 2018 naar Rusland haalde.

Kritiek

Mutko kreeg vorig jaar zware internationale kritiek te verduren. Hij zou als minister op de hoogte zijn geweest van het grootschalig gebruik van verboden stimulerende middelen door Russische atleten en het manipuleren van testen om dopinggebruik te maskeren. Mede onder druk van de internationale kritiek werd Mutko door president Poetin weggepromoveerd naar de post van vicepremier.

Het dopingschandaal zou overigens niet de reden zijn dat Mutko niet meer in aanmerking komt voor een plek in de FIFA-council, waar nog 34 mensen deel van uitmaken. De council wordt geleid door FIFA-voorzitter Gianni Infantino.