The Martian in het echt: NASA test of je aardappelen kan kweken op Mars

Dat we binnenkort naar Mars gaan, lijkt zo goed als zeker, maar wat gaan we daar eten? Aardappelen blijkbaar. Onderzoekers hebben met de steun van NASA de omstandigheden van Mars zo goed mogelijk proberen namaken op de aarde en zijn er in geslaagd om daar aardappelen te kweken.

Het is een van de meest opmerkelijke scènes uit The Martian: Matt Damon gebruikt uitwerpselen en enkele plantjes om een volledige aardappelplantage te maken en zo 100 dagen te overleven op Mars. Al snel was er discussie of dat wel realistisch is, maar nieuw onderzoek lijkt de filmmakers gelijk te geven.

The Martian is gebaseerd op een boek waarvoor veel wetenschappelijk onderzoek is verricht, maar tot nu bleef het bij theorie. Onderzoekers van de University of Engineering and Technology (UTEC) in Lima wilden de praktijk wel een testen en kregen daarbij de steun van NASA.

Omstandigheden van Mars

Ze bouwden een box waarbij de luchtdruk, het zuurstof- en koolstofdioxideniveau en de temperatuur gelijk is aan die op Mars. Daarnaast namen ze zeer droge grond uit de woestijn en toen kon het planten beginnen. Er werden verschillende soorten aardappelen getest.

De plantjes kregen regelmatig water met voedingsstoffen en na enige tijd kwamen enkele plantjes piepen. "Het is een aangename verrassing dat aardappelen die we geteeld hebben om die unieke factoren het hoofd te bieden, in staat waren om uitlopers in de grond te vormen", legt een van de onderzoekers uit.

Bekijk de groei van de aardappels

 

Lees meer