De sleutel tot geluk zit 'm dus niet in geld of liefde, zegt de wetenschap

Waar worden we gelukkig van, da's een antwoord dat iedereen individueel moet vinden, toch? Wel, aan de universiteit van Harvard denken ze intussen gevonden te hebben wat iedereen gelukkig maakt. Zoals je wel kan denken is geld niet alles, maar ook liefdesrelaties is op lange termijn niet het enige. Blijkbaar gaat 't vooral om de diepte van alle relaties die je met mensen hebt. Bedankt, wetenschap.

Meer geld, een groter huis, langere vakanties en een lief dat altijd de afwas doet: de meeste mensen denken wel te weten waar ze gelukkig van worden, maar is dat ook zo? Volgens de universiteit van Harvard is er nochtans een element dat veel mensen vergeten en dat hét belangrijkst blijkt te zijn in de zoektocht naar geluk: de relatie tussen zichzelf en andere mensen.

Voor alle duidelijkheid: 't gaat daarbij niet om liefdesrelaties, maar om allerlei soorten connecties die mensen maken in hun leven. Hoe dieper die connectie, hoe gelukkiger ze zijn. Kwaliteit over kwantiteit, met andere woorden. Dat lijkt geen conclusie waar je van achterover valt, maar 't is wel de eerste keer dat er een onderzoek van die grootte een duidelijk resultaat geeft.

75 jaar onderzoek

Want dat het een immens onderzoek is, mag duidelijk zijn: meer dan 1.000 mensen namen er aan deel en het duurde maar liefst 75 jaar. Jup, dat wil zeggen dat er verschillende generaties onderzoekers meewerkten aan de Harvard Study of Adult Development. Er werden bloedstalen geanalyseerd, hersenscans gemaakt (eens die beschikbaar werden) en aan zelfrapportage gedaan door de studie-objecten.

En de finale conclusie is duidelijk: kwaliteit boven kwantiteit. Al geven de onderzoekers toe dat dat ook niet het enige is dat telt: gezonde financiën hebben en een goeie liefdesrelatie is natuurlijk ook relevant. Je vrienden zullen het graag horen.

Lees meer