Vete tussen Barack Obama en zijn halfbroer laait weer op: Malik post (fake) geboorteakte

Dat Malik Obama niet de beste vriend is van zijn halfbroer Barack, dat was al wel even geweten. Daarnaast steunde hij openlijk Donald Trump in zijn race naar het Witte Huis. Maar vandaag ging Malik nog een stapje verder. Hij postte een geboorteakte van zijn halfbroer op Twitter. Al is de echtheid van die akte nogal twijfelachtig ...

"Surely. What's this?" kopte de tweet van Malik Obama, de halfbroer van de vorige president van de Verenigde Staten. In die tweet poste hij een geboortecertificaat van zijn halfbroer dat moet aantonen dat die geboren is in Kenia, en dus niet in de Verenigde Staten. Het document zou afkomstig zijn van de 'Coast Province General Hospital' in Mombasa, Kenia. De vermelde geboortedatum, 4 augustus 1961, en zijn ouders zijn correct.

Is dit geloofwaardig?

Moeten we Malik Obama geloven? De kans is nagenoeg onbestaande. Obama maakte in 2011, tijdens zijn tijd als president, zijn 'long form birth certificate' (een uitgebreidere, gedetailleerdere versie van de geboorteakte) al openbaar. Daaruit blijkt dat hij geboren is in Honolulu, Hawaii, een staat van de Verenigde Staten.

Het document dat Malik postte, is trouwens ook niet onbekend. In 2009 zou het al eens te koop zijn aangeboden op eBay, vond Daily Mail. Het werd echter al snel verwijderd door de verkoopsite omdat die verbiedt vervalste overheidsdocumenten te verkopen.

Waar Obama geboren is, is van belang omdat je moet geboren zijn in de Verenigde Staten om er president te kunnen worden. Mocht Obama dus geboren zijn in Kenia, zou hij geen president mogen geweest zijn.

Vete

Malik ligt al een tijdje overhoop met zijn halfbroer. Die zou hem, zo zegt Malik, niet hebben geholpen bij het opzetten van de Barack H. Obama Foundation, een liefdadigheidsorganisatie. Al bleek die, na onderzoek van The Post, niet al te koosjer te zijn.

Ook wanneer Malik zich kandidaat stelde om gouverneur van Siaya te worden, een provincie van Kenia, was zijn halfbroer nergens te bespeuren.

In juli werd het allemaal nog wat erger toen Malik openlijk zijn steun betuigde voor Donald Trump. Malik zou voor Trump gaan stemmen omdat hij "diep teleurgesteld was" in de acties van zijn halfbroer als president.