Walvissen zijn raar aan het doen en wetenschappers hebben geen uitleg

De jongste jaren hebben wetenschappers voor de kust van Zuid-Afrika enkele mysterieuze bijeenkomsten van walvissen waargenomen. Opvallend is dat ze met zoveel zijn, en bovendien horen ze daar niet te zijn: normaal gesproken leven de walvissen solitair en zoeken ze naar voedsel in de koude wateren bij de Zuidpool in die tijd van het jaar.

De samenscholingen van een tweehonderdtal bultruggen werden waargenomen door wetenschappers tijdens boottochten in 2011, 2014 en 2015. Ook vanuit vliegtuigen is het gedrag de jongste jaren gefilmd.

Het is een nieuw fenomeen: voor die tijd zijn er nooit groepen van honderden walvissen waargenomen. Wetenschappers zagen de dieren soms wel in elkaars gezelschap, maar dan ging het om groepjes van drie tot maximaal twintig exemplaren.

De onderzoekers hebben geen verklaring voor de massale samenscholingen van de laatste jaren. Of voor dit: de walvissen liggenduizenden kilometers “uit koers”; normaal zitten ze in deze tijd van het jaar aan de Zuidpool. Daar eten ze zich vet in krill. Waarom ze dat nu niet (meer) doen, is ook een raadsel.