Is er leven na de dood? Wel, misschien toch voor eventjes blijkt nu

Canadese onderzoekers hebben in een ziekenhuis hersenactiviteit gemeten bij een patiënt toen het hart van die man al tien minuten niet meer klopte. Het menselijk brein kan nog tot 30 minuten actief blijven na de dood, blijkt uit een nieuwe studie. En er is nog iets opmerkelijks.

De onderzoekers van de Universiteit van Western Ontario bekeken de hersenactiviteit bij mensen die stierven op de intensive care van een Canadees ziekenhuis.

Bij drie patiënten was de activiteit in het brein al weggeëbd voordat hun hart stopte met kloppen. Bij eentje was dat zelfs al tien minuten voor z'n hart er mee stopte? Maar bij één overledene werden hersengolven gedetecteerd tot tien minuten na het overlijden.

Aangezien de bloedcirculatie van die persoon al niet meer functioneerde op het moment van de hersenactiviteit, kunnen de wetenschappers geen verklaring bedenken voor de meting. Ze hebben hun apparatuur nagekeken, maar vonden geen aanwijzingen voor meetfouten.

De hersenactiviteit bestond uit deltagolven, een soort hersengolf die ook voorkomt tijdens de eerste fase van je slaap.

Nog iets bizar is dit: bij geen van de vier patiënten traden abrupte veranderingen in hersengolven op op het moment dat ze stierven. Wetenschappers hebben eerder aangetoond dat er bij stervende ratten een piek in hersenactiviteit optreedt vlak voor de dood. Maar bij mensen is dat blijkbaar niet zo. Waarom is een raadsel.