Dierenpark Pairi Daiza wil neushoorns beschermen door... hun hoorn in te korten

Stropers zijn een gevaar voor de dierenwereld. Dat beseft ook Pairi Daiza. Nadat vorige week in Parijs een neushoorn om het leven werd gebracht om zijn hoorn, neemt het Henegouwse dierenpark nu drastische maatregelen. Dokters gaan er preventief de hoorns van alle neushoorns inkorten om stropers voor te zijn. 

Wat is het volgende: alle dieren in glazen kooien steken? Stropers geven dierenparken steeds minder opties. Neem nu het trieste verhaal van de jonge neushoorn Vince, die op 6 maart gestroopt werd in het Noorden van Frankrijk. Het tragische voorval is het eerste dat plaatsvond in een Europese dierentuin.

Eric Domb, CEO van Pairi Daiza, maakt zich op Facebook dan ook sterk dat er geen risico mag genomen worden. De stropers zijn immers nog niet gevat zijn én het dierenpark ligt niet heel ver van Parijs ligt.

“Het risico bestaat dat stropers actief blijven. Dit is een dreiging niet alleen voor het leven van onze neushoorns maar ook voor hun verzorgers en het veiligheidspersoneel. We moeten blijven streven naar een nulrisico”, zegt Domb. Daarom worden de bestaande veiligheidsmaatregelen binnen Pairi Daiza verhoogd en zullen dokters de hoorns van de neushoorns reduceren. Deze techniek wordt door verschillende nationale parken in Afrika al jaren toegepast. “Het is de meest efficiënte methode om de soort te beschermen tegen stroperij."

60.000 dollar per kilo

Pairi Daiza telt momenten drie volwassen neushoorns en Sethemba, een jong dat geboren werd op dag van de aanslagen op 22 maart in Zaventem en Maalbeek. Sethemba betekent daarom trouwens ‘hoop’ in het Swahili.

Of de hoorn inkorten een pijnlijke ingreep is? “Neen", zegt Domb. "De hoorn van de neushoorn bestaat uit kératine (zoals onze nagels en haren) en groeit die dus ook steeds terug. Het reduceren van de hoorn is dan ook pijnloos, snel toepasbaar en tijdelijk.” De hoorn is veel geld waard op de zwarte markt. Per kilo betaal je al snel 60.000 dollar. Het zou immers een afrodisiacale werking hebben en helpen bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Wat Pairi Daiza zelfs met de hoorns gaat doen is nog onduidelijk.

Check hier het originele Facebookbericht van CEO Eric Domb:

Lees meer