Crombez (sp.a) vraagt instructies na Turkije-rel in Nederland, maar Jambon (N-VA) is dat niet van plan

De spanning tussen Turkije en Nederland is te snijden nadat een Turkse minister Nederland niet in mocht om stemmen te ronselen voor de grondwetswijziging die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. Om gelijkaardige problemen in België te vermijden vraagt sp.a-voorzitter John Crombez aan de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) instructies, maar die is dat niet van plan.

Even kort de situatie schetsen: In Turkije wordt binnenkort gestemd over een grondwetswijziging die president Erdogan meer macht moet geven. Omdat veel Turken in het buitenland ook stemrecht hebben, wordt ook daar campagne gevoerd. Dat zorgde al vaak voor problemen, maar gisteren bereikte heel de heisa in Nederland het kookpunt toen een minister het land niet in mocht. In Rotterdam zijn zelfs serieuze rellen ontstaan.

Om zoiets in ons land te vermijden vraagt John Crombez (sp.a) bij VTM aan minister Jambon (N-VA) voor instructies over de houding die ons land moet aannemen tegenover de hele situatie.

"Hij ontloopt zijn verantwoordelijkheid"

"Voor mij is het onaanvaardbaar dat problemen van uit het buitenland hier worden geïmporteerd. Minister Jambon moet instructies geven over de voorwaarden van campagne voeren in ons land. Alleen dan kunnen we in alle steden zeggen: dit is wat we gaan doen om de rust, de orde en de veiligheid te bewaren. Hij ontloopt zijn verantwoordelijkheid", zegt Crombez.

Jambon heeft gereageerd op de vraag van Crombez, maar is niet van plan om zo'n instructies te sturen. "Maar wij staan paraat om hen in woord en daad bij te staan, indien dat nodig zou zijn", zegt Jambon bij VTM.

Lees meer