De Fransen en Europa: slecht nieuws (maar ook een beetje goed) voor Marine Le Pen

Drie op vier Fransen wil niet af van de euro en terugkeren naar de Franse frank. Dat is slecht nieuws voor Marine Le Pen, die daar een punt van maakt. Maar er is ook (een beetje) goed nieuws.

Namelijk: 37% van de Fransen meent dat het lidmaatschap van de EU meer nadelen dan voordelen heeft.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van dagblad Les Echos, is een reactie op plannen van presidentskandidaat Marine Le Pen om Frankrijk los te weken van de Europese Unie (EU).

De euro is volgens Le Pen “niet ziek maar dood” en ze wil een snelle terugkeer naar de Franse frank. Le Pen wil daarvoor een referendum organiseren.

Een paar dagen geleden zei Le Pen nog dat “als het haar niet lukt om Frankrijk los te weken van de Europese Unie”, dat ze dan zou aftreden.

Als de door haar gewenste onderhandelingen met Brussel over “meer soevereiniteit” niet slagen en de Fransen in een door haar uitgeschreven referendum over een Frexit – een Frans vertrek uit de EU – tegen stemmen, “dan verzoek ik ze een andere leider te kiezen”, zei de Front National-voorvrouw in een interview met NRC Handelsblad.

En: “Als de Fransen in de EU willen blijven, dan kan niets van mijn project uitgevoerd worden.”

"Intelligent protectionisme"

In haar onderhandelingen met Brussel rekent Le Pen op de steun van een aantal Zuid-Europese landen, die volgens haar net als Frankrijk lijden onder de euromunt. De euro is volgens haar “niet ziek maar dood”. Een terugkeer van de frank zou volgens haar in combinatie met “intelligent protectionisme” de Franse concurrentiepositie tegenover vooral Duitsland verbeteren.

Maar de overgrote meerderheid van de Fransen ziet dat dus niet zitten.

In de race om het presidentschap staat Le Pen tegenover de progressieve liberaal Emmanuel Macron en de centrumrechtse François Fillon. Alle drie de kandidaten zijn al het onderwerp geweest van geruchten, en in het geval van Fillon en Le Pen, van fraudeschandalen.