Brits cruiseschip vaart knal in één van de mooiste koraalriffen ter wereld en het is nu helemaal om zeep

Door een "navigatiefout" is het Britse cruiseschip Caledonian Sky in een koraalrif gevaren bij de Indonesische Raja Ampat-eilanden. In totaal werd 1.600 vierkante meter koraalrif verwoest op één van de mooiste duikplekken ter wereld. Na het voorval is het cruiseschip opnieuw vertrokken, en daarbij vernielde het nog meer natuurschoon. 

De Caledonian Sky, een cruiseschip van 4.290 ton, is in beschermd koraalrif gevaren in Indonesië.

Het gebeurde nabij de Raja Ampat-eilanden, één van de populairste duiklocaties van het land met een enorme biodiversiteit onder water.

Er leven meer dan 540 soorten koraal en meer dan 1.000 soorten vissen en het wordt beschouwd als de meest diverse onderwaterhabitat ter wereld.

In totaal werd 1.600 vierkante meter koraalrif verwoest, en da’s een ecologische ramp.

Noble Caledonia, de Britse operator achter de toeristische trip van Papoea-Nieuw-Guinea naar de Filipijnen, liet in een statement weten dat ze het voorval betreuren. “We hebben zo goed mogelijk samengewerkt met de lokale autoriteiten,” luidt het. "De scheepswand was onbeschadigd en we hebben het water niet vervuild."

Op het cruiseschip zaten 102 passagiers en 79 bemanningsleden. De bemanning heeft een verklaring afgelegd en kon daarna weer vertrekken.

"Een 12-jarige aan het roer?"

Uit onderzoek van Research Center for Pacific Marine Resources blijkt dat de Caledonian Sky in ondiepe waters terechtkwam ondanks werkende radar- en GPS-systemen.

“Een sleepboot uit de stad Sorong heeft het cruiseschip weer op gang geholpen,” zegt Ricardo Tapilatu, hoofd van het Research Center.

“Dat hadden ze beter niet gedaan, want het koraalrif is nu nog meer beschadigd. Ze hadden moeten wachten tot het vloed werd”.

Het lokaal ecosysteem is ernstig aangetast door het geklungel van de Caledonian Sky: 8 koraalgeslachten zijn er verdwenen waaronder acropora, porites, montipora and stylophora.

De lokale operator Stay Raja Ampat heeft dit boos bericht op Facebook gepost: “Hoe kon zoiets gebeuren? Stond er een 12-jarige aan het roer? De ankers van zo’n schepen beschadigen de natuur al genoeg. Maar een cruiseschip dat in een koraalrif vaart, da’s nog veel erger.”

Het prijskaartje

Tapilatu en zijn team pleiten voor een schadevergoeding van 800 dollar tot 1.200 dollar per vierkante meter aan het nationaal park. In totaal zou dat neerkomen op een bedrag van 1,28 miljoen dollar tot 1,92 miljoen dollar.

“Als de mensen van Noble Caledonia daar niet akkoord mee gaan, zal de regering van Indonesië hen waarschijnlijk voor de rechter slepen,” zegt Tapilatu. Volgens hem is het geld nodig om opnieuw leven in het rif te blazen. Dat zou zo’n 10 jaar duren. Ook zouden er meer boeien gezet worden om te vermijden dat andere grote schepen in de buurt van het natuurgebied komen.

Niet voor de rechter

“De regering is intussen al in overleg met Noble Caledonia," aldus Tapilatu. "Het ziet er niet naar uit dat rechtszaken nodig zullen zijn, maar we kunnen de schade wel pas beginnen te herstellen als de schadevergoeding betaald is.”

In hun statement liet Noble Caledonia nog weten dat ze milieubewust zijn. “Daarom willen we de oorzaken van dit voorval onderzocht worden, zodat we hier lessen uit kunnen trekken”.

De boze Facebook-post van locale operator Stay Raja Ampat:

Lees meer