New York & co zetten zich schrap: zwaarste sneeuwstorm in tientallen jaren op weg naar Amerikaanse oostkust

Het lekker zacht voorjaarsweertje is niet iedereen gegund: in New York, Boston en Philadelphia en eigenlijk aan heel de noordoostkust van de Verenigde Staten zetten ze zich schrap voor een uitzonderlijk zware sneeuwstorm, eentje voor de recordboeken. Er zijn nu al meer dan 750 vluchten afgelast en daar gaan er nog een pak bijkomen.

De bijzonder zware sneeuwstorm trekt morgen, dinsdag langs de Amerikaanse oostkust. Hij heeft al een naam gekregen: Stella. Sneeuwstormen gebeuren bijna elke winter wel in het noordoosten van de VS, maar zelden met deze kracht.

De storm gaat grote problemen voor het lucht- en gewone verkeer veroorzaken en omdat hij gepaard gaat met hevige wind, wordt ook veel schade aan onder meer elektriciteitsdraden verwacht, met stroomuitvallen als gevolg. Wie naar de VS vliegt de volgende dagen, checkt best of z'n vlucht wel doorgaat.

Halve meter sneeuw, wind tot 150 km per uur

Als de weermodellen gelijk krijgen, valt er zo'n 50 cm sneeuw in New York City, en meer dan 60 cm in verder landinwaarts. In de omgeving van Boston, Washington en Baltimore wordt rekening gehouden met 20 tot 40 cm sneeuw.

De sneeuwval gaat gepaard met zeer zware windstoten van 100 tot mogelijk zelfs 150 km per uur.

Momenteel valt er al sneeuw in de buurt van Chicago. De sneeuwzone trekt traag oostwaarts, en gaat botsen met een lagedrukgebied afkomstig vanuit Florida.

Weerbom

Het gaat om een zogenaamde “weerbom”: dat is een fenomeen dat zich voordoet wanneer een lagedrukgebied binnen 24 uur met minimaal 24 hPa in luchtdruk daalt.

Zodra het lagedrukgebied in contact komt met de sneeuwzone die vanaf Chicago nadert, nemen de tegenstellingen in de atmosfeer snel toe. Het lagedrukgebied haalt er zoveel energie uit dat de luchtdruk in 18 uur tijd daalt van 1013 naar 981 hPa, een daling van 32 hPa.

Uitzonderlijk

Hoe uitzonderlijk dat weer wel is voor deze tijd van het jaar? Als de 50 cm sneeuw waarheid wordt, komt het dicht in de buurt van het maartrecord voor Central Park. In 1888 viel er daar tussen 12 en 14 maart 53 cm sneeuw. Op de tweede plek staat 8 maart 1941, toen viel er 46 cm sneeuw.

Van alle sneeuwstormen sinds 1869, een historie van 148 jaar, was die van 22 tot 24 januari 2016 de zwaarste tot nu toe. In Central Park viel toen bijna 70 cm sneeuw. Met de 50 cm die nu in de verwachting staat, scoort deze sneeuwstorm ongeveer de 7e plek.