We hebben drie verdachten en één onwaarschijnlijke mol na een aflevering vol hints en verdachte moves

De halve finalisten van De Mol zijn bekend. Niet dat ze daar veel mee zijn, want het is natuurlijk de finale die ze willen spelen. Vermoedelijk hebben weinig kijkers verrast gereageerd toen het rode scherm deze week voor Sam verscheen. We hadden het bij hem al iets eerder verwacht, maar dat konden we ook van Annelies zeggen. De overblijvers doen ons meer dan ooit twijfelen. We hebben vlak voor de finale drie potentiële mollen, en eentje waarbij het zo onwaarschijnlijk is dat we 't niet geloven.

Het is je misschien ook opgevallen, maar deze week was ademhaling de rode draad tijdens de proeven in De Mol. Eerst moesten de deelnemers gaan duiken, maar zonder zuurstoffles. Je adem inhouden was daar dus de boodschap. Daarna moesten ze hun hartslag onder controle krijgen, en daar heeft de ademhaling ook veel mee te maken. En tot slot moest er op commando geslapen worden, allemaal niet simpel. Het moet dus ook niet gemakkelijk geweest zijn om te mollen, maar aan de andere kant was het zeker niet zo hard opgevallen.

Ons oog viel daardoor andermaal op Eline. De reacties zullen weer binnenstromen: een inspecteur bij de politie met een slechte conditie en een ongezond hoge hartslag. Maar als Eline echt van nature uit een hoge hartslag heeft, hebben ze dat misschien in haar voordeel gebruikt. De meeste hartslagen die ze tijdens de quiz moest halen waren redelijk laag, en dat was voor iedereen erg moeilijk. Maar voor Eline was dat bij voorbaat een onmogelijke zaak. Handig als je dan een medisch excuus hebt. Een proef op maat van de mol?

Dan toch een vrouw?

We mogen toch wel zeggen dat de focus meer dan ooit op de twee vrouwen in het spel ligt. Dat werd nog eens extra gevoed door het feit dat de mol vrouwenhanden lijkt te hebben. De kandidaten kregen een unieke kans om samen met de mol in één donkere kamer te zitten. Eline is in de ogen van velen een goede mol, terwijl Annelies de slechtste mol ooit zou zijn als ze straks ontmaskerd wordt. Ze heeft dan ook serieus wat gemold, maar heeft ze dat bewust gedaan? Als je alles op een rijtje zet, dan wordt pas echt duidelijk dat ze één van de meest mysterieuze deelnemers ooit is. Daarom hebben we dat HIER even gedaan.

Over Sam hebben we nog niet veel gezegd, en na de uitzending vertelde hij ons dat hij misschien toch niet genoeg gemold heeft als hij de beelden nu op televisie bekijkt. De meest onschuldige ligt uit het spel, zitten we dan nu met vier verdachten? Dit is onze analyse:

1. Davey

+ Davey zei het deze week een paar keer luidop toen hij iets goeds had gedaan. Bijvoorbeeld bij het duiken, aangezien hij sneller dan Sam weer naar boven kwam. "Ik was aan de zuurstof aan het denken", zodat anderen dus ook voldoende tijd hadden om hun kleuren te memoriseren. Probeert hij zichzelf minder verdacht te maken?

Hij kwam daarbij ook opnieuw in aanvaring met Eline, aangezien zij als tweede wou duiken maar Davey zonder aarzelen die plaats opeiste. Ook vorige week stond hij oog in oog met Eline en schoot hij haar neer in de paintballproef.

Davey had voorts geen enkel antwoord juist tijdens de quiz met de hartslagmeter en toen hij met de mol in één kamer zat verloor hij 400 euro. Eline meent haar mol aan z'n geur herkend te hebben, en we vermoeden dat zij dan Davey bedoelt. Tijdens de rit met de caravan onthult nota bene Eline dat hij twee tassen koffie heeft gedronken. Was dat om wakker te blijven?

- Uiteindelijk heeft Davey toch maar mooi meer dan twee uur geslapen. Hij legt de nadruk op de dingen die hij goed doet, maar hij vloekt ook hardop telkens wanneer de groep iets slecht afspreekt en zo geld verliest. Ook dat zou toneel spelen kunnen zijn, dus Davey is voor ons één van de hoofdverdachten.

© VIER

2. Annelies

+ Ook deze week kunnen we weer boeken vullen met de momenten waarop Annelies zichzelf verdacht heeft gemaakt. Tijdens de duikproef schoot ze helemaal in paniek en moesten duikers haar komen redden. Het deed ons denken aan Thibaud die vorig jaar flauw viel toen hij aan de brug hing. Toen was het echt, maar nu kunnen we dat niet bevestigen. Ze heeft er in elk geval een flinke brok tijd mee weggenomen, en nadien was het erg verrassend dat ze ondanks die paniekaanval haar reistas toch wist te vinden.

Annelies is de enige die haar hartslag voldoende onder controle kon houden en zo geen geld verloor. Omdat zij wist dat Gilles De Coster naast haar stond? Oké, ze kon natuurlijk geld verliezen door net het tegenovergestelde te doen, maar die 1.400 euro stelde toch niet veel voor. En ze begon ook weer dat Zuid-Afrikaanse liedje te zingen. Heeft iemand dat eigenlijk al eens geanalyseerd?

In de caravan wou ze absoluut naast de slaper blijven zitten. De ideale plaats voor de mol die zo op de knop kon drukken. Ze bleef de slaper ook constant lastig vallen, ze lag zelf in de caravan te slapen en wanneer Robin haar riep, duurde het erg lang voor ze in actie schoot. Zelf heeft ze geen oog dicht gedaan toen ze in bed lag en daardoor ging de proef verloren.

- We herhalen het elke week: zou de mol zo opvallend handelen? Annelies heeft voor veel mensen nu al de titel van slechtste mol ooit als zij het straks blijkt te zijn. Dus voor ons is ze gewoon een kandidate die het verrassend ver heeft gebracht tijdens het programma.

© VIER

3. Eline

+ Ze zit er nog altijd bij, dus wordt ook het scenario waarbij Eline de mol is steeds realistischer. Deze week merkten we op dat Eline het opnieuw lastiger had dan verwacht bij heel wat proeven. Onder die luchtbel kunnen we het nog begrijpen als ze echt last heeft van claustrofobie. Hoe dan ook liet ze slechts 45 seconden over voor Robin.

Zelf heeft ze de juiste tas eruit gepakt. Maar even daarvoor had ze een flinke discussie met Davey, omdat zij als tweede wou gaan. Kon het zijn dat Eline hem verdacht wil maken omdat hij haar meest waarschijnlijke concurrent is bij de rest van de groep? Wordt Eline trouwens wel verdacht door haar collega's? Ook op dat vlak is ze het uitstekend aan het spelen.

Nog verdachter werd het tijdens de proef met de hartslag. In rust gaat haar hartslag nog altijd over de 100 slagen per minuut. Dat klinkt niet gezond, zeker niet voor iemand die sportief ingesteld zou zijn. Of had ze last van stress? Hoe dan ook was het opvallend dat de deelnemers hartslagen van 70, 80, 100 en maar één keer een echt hoge hartslag van 160 moesten halen. Zo was Eline verzekerd van drie keer onopvallend naast het geld te grijpen.

Tot slot leek het ons alsof de mol vrouwenhanden had. Maar dat kan ook gewoon aan de handschoenen liggen, want we hadden die indruk vijf keer op rij. Dus als het Eline was, verontschuldigen we ons alvast bij Gilles De Coster.

- Stel dat Eline de mol niet is en ze Davey op het spoor is gekomen? De laatste weken valt op dat ze tijdens proeven opvallend vaak met hem in de clinch gaat. Zoals gezegd kan het haar bedoeling zijn om hem verdacht te maken. Zoniet maakt ze plots veel kans om het spel te winnen.

© VIER

4. Robin

+ Een naam die we steeds vaker horen circuleren is die van Robin. Hij is de controlefreak, en eerlijk gezegd lijkt zo'n mol ons toch nog altijd logischer dan de manier waarop we Annelies in beeld zien. In slechts een halve minuut heeft hij de kleuren van de vlag op zijn reistas onthouden. Een bijzonder straffe prestatie, tenzij hij natuurlijk de mol is en op voorhand wist welke tas van hem was. Het was de ideale plaats om te mollen, maar eigenlijk had Robin al 2.000 euro prijzengeld weggenomen, toen hij een duidelijke rol speelde bij het verkeerd inkleuren van de echte Zuid-Afrikaanse vlag.

Robin is de enige die tijdens de proef in de kamer met de mol ook hardop praat. Hij noemt iedereen behalve Sam als potentiële mollen. En in de caravan slaagt hij er niet in om in slaap te vallen terwijl hij dat normaal overal doet.

- Eigenlijk neemt Robin vooral de leiding wanneer dat absoluut nodig is. In de caravan had hij bijvoorbeeld gelijk dat hij onmogelijk kon slapen als Annelies constant kwam voelen of checken of hij sliep. En hij riep wel degelijk meteen toen hij ontwaakte, het was Annelies die traag reageerde. Tot slot hoorden we vooral een vurige deelnemer toen hij tegen de mol sprak.

© VIER

Onze mol:

Voor ons is het duidelijk: Eline, Davey of eventueel Robin. We hebben een lichte voorkeur voor Eline, maar Davey komt iedere week meer in haar buurt. Robin zien we sowieso in de finale, als kandidaat-winnaar of wie weet toch nog als de mol. En als Annelies de mol zou zijn, dan zijn we het met Vlaanderen eens: de slechtste mol ooit. Al kan net dat de strategie van dit jaar zijn natuurlijk...

Lees meer