Rutte en Wilders allebei vooruit en nek-aan-nek volgens laatste peilingen

In laatste rechte lijn naar de verkiezingen zuigen zowel Nederlandse premier Mark Rutte als Geert Wilders nog kiezers naar zich. De fikse diplomatieke rel met Turkije levert beiden dus voordeel op. Een fel debat tussen beiden gisteren leverde niet echt een winnaar op. Rutte had een paar ferme onliners, maar Wilders beukte in op de eerste minister.

Het leek wel voorbij voor het goed en wel begonnen was, het "beslissende debat" in de verkiezingscampagne. Voor het eerst was er een verbale clash tussen de premier en de uitdager: VVD-lijsttrekker Mark Rutte en PVV-voorman Geert Wilders kruisten de degens voor een debat. Dat duurde erg kort, en leverde daarom ook geen uitsproken winnaar op.

Mark Rutte wierp zich op als de verantwoordelijke staatsman: "Dat is het verschil tussen vanop de bank twitteren, of het land besturen. Besturen is lastig, je moet soms moeilijke keuzes maken.” Wilders zette de aanval in, en had het over Rutte als leugenaar. "Niemand in Nederland gelooft Mark Rutte nog. Laten we er samen voor zorgen dat het maandag niet nog eens Mark Rutte is", vergiste Wilders zich van dag van de verkiezingen.

Hete adem van CDA en Groen Links in de nek

Beiden liggen al weken nek-aan-nek in de verkiezingen. Maar de afgelopen dagen kropen het christendemocratische CDA en Groen-links erg dichtbij: zowat iedereen stond net boven of onder de twintig zetels.

Alleen lijkt de rel met Turkije van afgelopen weekend wel een effect te hebben: de VVD van Rutte én de PVV van Wilders gaan er na het weekend weer op vooruit. Dit zijn de laatste peilingen:

© Frontbencher.nl

Met die foutenmarge betekent dat in feite dat nog vier partijen straks de grootste kunnen zijn: dat kan opnieuw de VVD van Mark Rutte zijn, maar evengoed de PVV van Geert Wilders, en zelfs het CDA of Groen-links.

Een coalitie vormen wordt hoe dan ook lastig in Nederland. Want niemand wil met de PVV regeren, dus die vallen meer dan waarschijnlijk af. En dan heb je minstens vier partijen nodig om een coalitie vormen, want er zijn 75 zetels nodig om een meerderheid te halen. En ideologisch liggen die partijen toch behoorlijk ver uit elkaar.

© Maurice De Hond

Lees meer