Tot min 30, een pak sneeuw en wind: duizenden vluchten geschrapt door superstorm Stella

Duizenden vluchten in en naar de Verenigde Staten zijn geschrapt vanwege de sneeuwstorm Stella. De oostkust van de Verenigde Staten wordt vandaag geteisterd door harde wind, hevige sneeuwval en extreem lage temperaturen tot 30 graden onder het vriespunt. Zelfs de top tussen Angela Merkel en Donald Trump is uitgesteld.

Er zijn ondertussen al bijna 6.000 vluchten afgelast die vandaag zouden plaatsvinden. American Airlines heeft bijvoorbeeld alle vluchten van en naar de New Yorkse luchthavens LaGuardia en John F. Kennedy International geschrapt, net als vluchten naar Boston en Philadelphia. Ook maatschappijen als Delta Air Lines en Southwest Airlines houden hun toestellen aan de grond.

Niet alleen vluchten naar de oostkust zijn getroffen, ook die naar bijvoorbeeld Florida ondervinden hinder.

Amerikaanse weerdiensten waarschuwden eerder al dat Stella de zwaarste winterstorm in decennia kan worden. (Lees: New York & co zetten zich schrap: zwaarste sneeuwstorm in tientallen jaren op weg naar Amerikaanse oostkust)

Stella zal naar verwachting vandaag zorgen voor zware sneeuwval en sterke winden in het noordoosten van de VS.

Stroom

Omdat de storm met erg zware windstoten gepaard gaat, wordt gewaarschuwd voor de uitval van elektriciteitsvoorzieningen in grote stedelijke gebieden. Ook waarschuwen autoriteiten voor omvallende bomen langs wegen.

Inwoners van de stad New York worden geadviseerd niet de straat op te gaan in verband met een hevige sneeuwstorm. Ook blijven scholen gesloten en ligt het openbaar vervoer grotendeels stil.

De bovengrondse metro in New York is dinsdag buiten werking gesteld en de autoriteiten waarschuwen dat mogelijk meer trein- en busdiensten zullen uitvallen. Alle openbare scholen in de stad blijven dicht.

Veel sneeuw

De sneeuwstorm treft vier Amerikaanse staten langs de oostkust. In New York, New Jersey, Pennsylvania en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen. In de meeste grote steden zoals Boston en Philadelphia blijven de scholen eveneens dicht en licht het openbaar vervoer stil.

De storm die in de loop van vandaag het vaste land zal bereiken, gaat gepaard met hevige sneeuwval. Boston maakt zich op voor 30 centimeter dat in korte tijd zal vallen. Naar verwachting valt in Washington D.C. 13 centimeter sneeuw. Daarnaast worden windsnelheden verwacht tot 100 kilometer per uur.

Bondskanselier Merkel heeft haar bezoek aan de Verenigde Staten een paar dagen uitgesteld. Ze zou vandaag in het Witte Huis een gesprek hebben met president Trump, maar die belde haar zelf met de boodschap dat ze beter niet nu kan komen, omdat het hevig sneeuwt.

Lees meer