Brussel en Rome twee enige West-Europese steden die achteruit gaan in wereldlijst van waar 't beste wonen is

Brussel is zes plaatsen achteruit gegaan in de jaarlijkse lijst van adviesbureau Mercer over de steden waar het het aangenaamst wonen is. Samen met Rome is het de enige West-Europese stad die zakt op de lijst.

Brussel gaat van 21 naar 27. Dat zou voornamelijk het gevolg zijn van de terreuraanslagen van vorig jaar. Rome boert vier plaatsen naar achter, en dat heeft dan weer te maken met problemen met het vuilnis.

Wenen is nog steeds de beste stad om in te leven. Voor de achtste keer op rij prijkt de Oostenrijkse hoofdstad boven aan de lijst die jaarlijks wordt opgesteld door.

Op de lijst staan 231 steden van over de hele wereld. Die worden gerangschikt op basis van onder meer politieke stabiliteit, gezondheidszorg, criminaliteit, onderwijs en infrastructuur. Op de tweede plek staat Zürich, gevolgd door Auckland (Nieuw-Zeeland), München en Vancouver. De hoogstgeplaatste niet-westerse stad is Singapore op plek 25.

Helemaal onderaan staat de Iraakse hoofdstad Bagdad, die al jaren wordt geteisterd door aanslagen. De Syrische stad Damascus, waar al jaren wordt gevochten, staat op plaats 224. Grote wereldsteden als New York, Londen, Parijs en Tokio halen de top-30 niet.

De top-10:

1. Wenen

2. Zürich

3. Auckland (Nieuw-Zeeland)

4. München

5. Vancouver

6. Düsseldorf

7. Frankfurt

8. Genève

9. Kopenhagen

10. Basel