In Texas is er nu wetsvoorstel om masturberen te beboeten voor mannen

Jessica Farrar, een Texaanse politica uit Houston, heeft een wetsvoorstel ingediend waarbij mannen in de staat een boete van honderd dollar zouden krijgen als ze betrapt worden op "unregulated masturbatory emissions." Mannen zouden volgens het wetsvoorstel alleen nog mogen masturberen als ze dat doen in een vruchtbaarheidskliniek. Met het wetsvoorstel wil de politica de steeds strenger wordende wetgeving voor vrouwen die abortus willen plegen in Texas aan de kaak stellen.

In het wetsvoorstel staat dat “ejaculatie die niet plaatsvindt in een vagina of in een vruchtbaarheidskliniek” een “daad is tegen een ongeboren kind die ingaat tegen het bewaren van de heiligheid van het leven”. (“Ejaculation outside either a vagina or medical facility is an act against an unborn child, and failing to preserve the sanctity of life.”)

In het wetsvoorstel (House Bill 4260) staat ook dat mannen pas een voorschrift voor Viagra of andere erectiepillen kunnen krijgen na een wachtperiode van 14 dagen bijvoorbeeld. En dat ze verplicht een folder moeten lezen over de gevaren van het gebruik ervan. De wet zou dokters ook het recht geven om “vanuit hun persoonlijke, morele of religieuze overtuigingen te weigeren om erectiepillen voor te schrijven.”

Farrar ontkent dat het om te lachen is. Al die dingen en meer zijn zaken waarmee vrouwen die in Texas een abortus willen, worden geconfronteerd. En ze vindt het maar normaal dat mannen hetzelfde ondergaan. De kans dat haar voorstel gestemd wordt, is quasi onbestaande. Maar een ander, dat abortus tot een misdaad (moord) zou clasificeren, wordt momenteel wél in een senaatscommissie in Texas besproken.

Steeds strenger tegen abortus

Texas heeft ondertussen sowieso al ongeveer de meest restrictieve abortuswetgeving in de VS, met inbegrip van de verplichte echografie en ouderlijke toestemming voor minderjarigen, ongeacht de oorzaak van de zwangerschap, dus ook wanneer die verkracht zijn en zelfs wanneer die verkrachting gebeurde door een gezinslid.

Daarnaast moeten vrouwen tenminste vier bezoeken aan een specialist afleggen en een - in de VS erg dure - echografie ondergaan, die vanuit medisch standpunt niet eens nodig is om de abortus uit te voeren.

Vrouwen moeten ook verplicht een boekje lezen waarin zowel de medische als morele bezwaren tegen abortus staan. Sinds kort moeten verwijderde foetussen ook begraven of gecremeerd worden, wat alweer de psychologische stap vergroot en de financiële kosten van een abortus.

Abortus is misdaad-wet

Eerder dit jaar introduceerde Tony Tinderhold, een lid van de Republikeinse meerderheid in de Texaanse senaat een wetsvoorstel dat abortus tout court als een misdaad zou classificeren - “regardless of whether a woman has conceived following rape or incest”. Dat voorstel wordt momenteel besproken in een senaatscommissie.

De striktere maatregelen hebben het aantal abortussen in Texas doen halveren de jongste jaren. Ook het aantal abortusklinieken is verminderd: er zijn er nu nog 17, in 2013 waren er dat 41.