Atheïsten zijn gedoemd te verdwijnen: straks is iedereen weer gelovig ... en dit is waarom

“Ga heen en vermenigvuldig u,” staat in de bijbel. Dat is precies wat gelovigen aan het doen zijn volgens een nieuwe, wetenschappelijke studie. Ze krijgen veel meer kinderen dan atheïsten. Die maken steeds minder klein mannen. En als het zo doorgaat, zal iedereen op lange termijn weer gelovig zijn. 

Volgens een nieuwe studie in Evolutionary Psychological Science zal het atheïsme verdwijnen. Iedereen wordt op lange termijn weer gelovig. De reden: religieuze mensen krijgen vaker kinderen. En ze krijgen ook veel méér kinderen omdat ze weinig of niet aan anticonceptie doen: de pil, condooms, spiraaltjes, het is allemaal verboden.

De resultaten van deze studie staan loodrecht op de voorspellingen van wetenschappers dat er steeds minder gelovige mensen zullen zijn.

Amerikaanse en Maleisische wetenschappers vroegen aan 4.000 studenten hoeveel broers of zussen ze hebben en er werd gepolst naar hun geloofsovertuiging. Gelovigen in Maleisië hadden gemiddeld anderhalf keer meer broers of zussen dan ongelovigen. In de VS was het verschil kleiner.

Ironisch: atheïst graaft eigen graf

“Het is best ironisch dat de meeste anticonceptiemiddelen ontwikkeld zijn door atheïstische wetenschappers,” zeggen de researchers. “En dat hun uitvindingen er nu voor zorgen dat het aantal ongelovige mensen in verhouding gaat afnemen bij de volgende generaties”.

“Huh? Mijn oma’s en opa’s zaten vroeger elke week in de mis, maar ik lig op zondagochtend met een kater in mijn nest?” Een terechte opmerking, maar blijkbaar is religie echt erfelijk. Dat is uit vier betrouwbare, voorafgaande studies gebleken.

Het zit in de genen

Say What? Ja hoor, mensen worden blijkbaar niet enkel religieus door de manier waarop ze opgevoed zijn, maar het zit ook in de genen.

De wetenschappers zeggen ook dat de voortplantingscijfers voor de 19de eeuw waarschijnlijk ongeveer hetzelfde waren, of mensen nu de ‘religie-genen’ hadden of niet.

Maar dat is ondertussen veranderd: “In de tweede helft van de 19de eeuw begonnen mensen door te krijgen dat er meer dan genoeg volk op de planeet rondloopt,” gaan de wetenschappers verder. “Zeker in geïndustrialiseerde landen begon men dat te voelen.”

Mensen die in die tijd aan geboortebeperking deden, waren vooral hoogopgeleid en bijna nooit gelovig. En dat is grotendeels zo gebleven.

Lees meer