Vertrouwen in Franse presidentskandidaten krijgt flinke knauw: zowel Fillon als Macron voor het gerecht

De Franse presidentsverkiezingen schakelen duidelijk in de volgende versnelling: zowel François Fillon als Emmanuel Macron zijn vandaag in de problemen gekomen met het gerecht. Fillon is zelfs in beschuldiging gesteld, bij Macron blijft het bij beschuldigingen, maar voor geen van de kandidaten doet een retourtje naar de rechtbank deugd aan de campagne.

Franse presidentskandidaat voor Les Républicain François Fillon zit in slechte papieren: hij werd deze ochtend in beschuldiging gesteld voor verduistering van overheidsgeld. De man zou z'n vrouw en kinderen een fictieve job aangeboden hebben en die dan uiteraard ook uitbetaald. Interessant: dat was al geweten toen hij zich kandidaat stelde.

Bij de persconferentie die bij die aankondiging hoorde, had Fillon wel beloofd dat hij zich zou terugtrekken als presidentskandidaat als hij in beschuldiging zou worden gesteld. Het ziet er niet naar uit dat hij dat zal doen, en dat is meteen de eerste keer dat er tegen een presidentskandidaat nog een klacht lopend is.

Ook Macron mag misschien naar het gerecht

De inbeschuldigingsstelling wil niet meteen zeggen dat Fillon voor de rechtbank moet verschijnen, maar het kan wel. Hij zou daar ook wel gezelschap kunnen krijgen van Macron. Tegen hem is een vooronderzoek geopend wegens favoritisme tijdens de organisatie van een feestje in Las Vegas.

Bij dat feestje, dat op 6 januari 2016 plaatsvond, was er geen openbare aanbesteding voor de organisator, en dat mag niet. Dat wil niet zeggen dat Macron al schuldig bevonden is, maar de beschuldiging komt op een heel slecht moment voor de man. Dat onderzoek zit wel nog in de eerste fase, of hij ook effectief in beschuldiging wordt gesteld, moet de tijd nog uitwijzen.

Lees meer