Trump maakt onder druk dan toch zijn belastingsgegevens bekend ... uit 2005

Het werd niet direct meer verwacht, maar Donald Trump heeft dan toch zijn belastingsgegevens bekend gemaakt. Daar was lang veel om te doen omdat de president die gegevens niet wou geven, maar omdat de documenten van 2005 gelekt zouden zijn aan de nieuwszender MSNBC, heeft het Witte Huis die nu toch bekend gemaakt. Trump zou in dat jaar op 141 miljoen euro inkomen zo'n 35 miljoen euro belastingen hebben betaald. Over andere jaren heeft hij niets vrijgegeven.

In de Verenigde Staten is er een lange traditie dat presidenten hun belastingsgegevens bekend maken. Daarom vroegen de tegenstanders van de Republikeinse president dat ook al snel aan Trump, zeker toen The New York Times schreef dat hij jarenlang geen belastingen zou betaald hebben.

Daarop zei Trump dat hij zijn gegevens ging bekend maken eens het onderzoek daarover afgerond was, maar later kwam het Witte Huis daarop terug. De belastingsgegevens van de president zouden "niet interessant genoeg" zijn.

Wet afschaffen

Daar dacht de Amerikaanse nieuwszender MSNBC duidelijk anders over, want die maakten gisteren bekend dat ze die gegevens uit 2005 in handen hadden. Kort daarop heeft het Witte Huis dan zelf cijfers gelost. Trump zou in dat jaar 141 miljoen euro verdiend hebben en daarop 35 miljoen euro belastingen hebben betaald.

Opmerkelijk is dat Trump eigenlijk bijna geen gewone belastingen moest betalen, amper 5 miljoen euro. De andere 30 miljoen euro betaalde hij in zogenaamde "alternative minimum tax" (AMT), een wet in de Verenigde Staten die ervoor moeten zorgen dat de allerrijksten eerlijkere belastingen betalen. Trump heeft eerder al aangegeven die wet te willen afschaffen.

Lees meer