70-jarige Mieke Van Hecke trekt CD&V-lijst in Gent, en toont zo de bloedarmoede

Echt verrassend is de keuze niet: Mieke Van Hecke is met meer dan 90 procent van de stemmen in Gent door CD&V gekozen als lijstrekker. Maar met haar 70 jaar is ze echt geen wissel op de toekomst. Het lijkt vooral een machtsgreep van Beweging.net, die Veli Yüksel absoluut niet moest hebben. 

Na het woelige vertrek (ontslag, geen ontslag, toch ontslag) van Sarah Claerhout vorig jaar moest CD&V in Gent op zoek naar een nieuw boegbeeld voor 2018. Dat is nu de voormalige topvrouw van het Katholiek Onderwijs, Mieke Van Hecke, geworden.

Veel keuze hadden ze niet bij CD&V. Niemand in de Gentse fractie bleek stevig genoeg te staan. Veli Yüksel, die in 2012 nog de lijst trok, was al eens gepasseerd toen Claerhout als lijsttrekker werd aangeduid. En blijkbaar wilde men hem absoluut niet, ook niet als tweede keus. Vraag is of Yüksel, die in 2012 de meubelen moest redden, nog veel zal doen om de belangrijke Turkse stemmen in Gent naar de CD&V-lijst te halen.

De Gentse afdeling, die zwaar gedomineerd wordt door het ACW (Beweging.net tegenwoordig), kiest nu voor Van Hecke. Met haar 70 jaar is ze niet meteen een geloofwaardige kandidaat-burgemeester voor een dynamische studentenstad. Maar Van Hecke zelf veegt die argumenten over haar leeftijd en het feit dat ze maar tweede keuze is weg: "Ik voel me echt nog enthousiast en jeugdig genoeg om deze functie te kunnen doen", zo zegt ze aan Radio 1.

Armoede en 'warmte' als speerpunten

Als prioriteiten schuift ze het armoedebeleid en 'warmte en verdraagzaamheid' naar voor. "Je moet starten met verontwaardiging als je de armoedecijfers ziet. 20 procent van de Gentse kinderen wordt in armoede geboren." En ze ziet die 'warmte en verdraagzaamheid', als een alternatief voor "veiligheidsmaatregelen die de angst van de mensen bevestigen". "Ik ben in een wijk geboren waar als de zon scheen de stoelen naar buiten kwamen en de mensen met elkaar praten."

Zo heeft Gent meteen alweer een nieuw boegbeeld voor 2018 erbij. De sp.a en Groen trekken met de relatief onbekende Rudy Coddens als kopman naar de kiezer, bij N-VA moest Siegfried Bracke plaats ruimen voor Elke Sleurs. Enkel Open Vld heeft met Mathias De Clercq een bekende kopman, die de Gentse politiek door en door kent.

In de keuze van Van Hecke zien sommigen meteen ook een ruk naar links voor CD&V in Gent. Yüksel voerde zij aan zij met de N-VA oppositie tegen Daniël Termont (sp.a) maar verwacht wordt dat Van Hecke eerder naar sp.a en Groen zal kijken om een eventuele coalitie te vormen.

Lees meer