Het nieuwe inreisverbod van Trump gaat mogelijk weer mislukken ... door zijn eigen topadviseur

Het nieuwe inreisverbod van Donald Trump gaat morgen van start, maar advocaten van vluchtelingen zijn op zoek naar een manier om ook het tweede verbod te laten blokkeren. En het lijkt erop dat ze daarvoor onverwachts en onbedoeld de hulp hebben gekregen van Stephen Miller, een van Trumps topadviseurs.

Na de blokkering van zijn eerste inreisverbod heeft Trump geprobeerd om een milder decreet te ondertekenen om "de nationale veiligheid van de Verenigde Staten te garanderen", aldus Trump. In het nieuwe decreet zijn er 'slechts' zes landen die de Verenigde Staten niet meer binnen mogen in plaats van zeven.

Voor mensen uit Irak geldt het decreet niet meer, voor wie uit Iran, Libië, Somalië, Jemen, Syrië of Soedan komt nog wel. Mensen die al in het bezit zijn van een green card of visum mogen met het nieuwe decreet wel nog de Verenigde Staten binnen.

Maar de essentie van het decreet blijft hetzelfde: het aantal vluchtelingen dat de VS dit jaar nog binnen wil laten, is dramatisch klein en het decreet heeft alleen invloed op landen met grote moslimpopulaties. Stephen Miller, een van Trumps topadviseurs, heeft vorige maand aan Fox News bevestigd dat het nieuwe decreet eigenlijk niet veel verschilt van het oude en dat zou hem wel eens zuur kunnen opbreken.

Fundamenteel hetzelfde

Advocaten van vluchtelingen zijn namelijk volop op zoek naar een manier om het inreisverbod te blokkeren nog voor het morgen van start gaat. Met de bekentenis van Stephen Miller zouden ze dat achterpoortje wel eens gevonden kunnen hebben.

In het interview zei Miller het volgende: "Fundamenteel ga je nog steeds dezelfde policy hebben voor het land, maar je moet reageren op de vele technische mankementen die de rechtbank aangaf. Er zullen alleen een aantal kleine, technische verschillen zijn tussen het eerste en tweede decreet."

Hij noemde het ook ook een schande dat het eerste inreisverbod werd verboden door de rechtbank. "Wat Trump gedaan heeft, is duidelijk legaal en constitutioneel, maar het verbod van de rechters is gebrekkig en verkeerd." Donald Trump zelf prees zijn topadviseur met die laatste uitspraak natuurlijk uitvoerig op Twitter.

Veranderingen niet genoeg

Maar verschillende mensen zijn het duidelijk oneens met Miller en Trump. Cecillia Wang van de American Civil Liberties Union vertelde de pers dat de uitspraken van Miller een indicatie kunnen zijn dat het nieuwe inreisverbod met dezelfde problemen zal sukkelen als het eerste. Daarom gaat ze ook naar de federale rechtbank vandaag in de hoop het inreisverbod te kunnen tegenhouden voor het officieel van kracht wordt.

Ook Melissa Keaney, een procureur van het National Immigration Law Center heeft reporters verteld dat ze denkt dat de veranderingen in het nieuwe decreet nog altijd niet genoeg zullen zijn voor de rechtbank om het inreisverbod goed te keuren.

"De intentie blijft hetzelfde. Meer tijd nemen (om het nieuwe decreet te schrijven) om te discrimineren maakt de discriminatie niet minder schadelijk of onwettelijk", zei ze daarover.

Het is dus maar zeer de vraag hoe lang het nieuwe inreisverbod van Trump zal standhouden.

Lees meer