Nieuwe internethype salt & ice challenge waait over naar België, maar je doet hem beter niet

De salt & ice challenge deed al een paar jaar geleden de ronde in de Verenigde Staten. Bij die challenge moet je zout op je arm leggen en daar een ijsblokje tegenhouden. Dit zorgt voor een chemische reactie waardoor je je zwaar kan verbranden. Nu lijkt de rage ook over te waaien naar België. Maar we geven één tip: doe hem niet!

"Als het zout en ijs met elkaar in aanraking komen, dan zal het alle warmte van het lichaam opnemen", zei Daling McMoran van het controle centrum van het universitair ziekenhuis van Kansas al in 2012. Door die chemische reactie kan de temperatuur al snel dalen tot -20°, wat tot ernstige brandwonden kan leiden. De bedoeling van deze challenge is dan om dit zo lang mogelijk vol te houden.

In 2012 brak de hype dus al door in Amerika, maar nu lijkt hij ook over te waaien naar onze contreien. Oscare, een Belgisch nazorgcentrum voor mensen met brandwonden en littekens, wil daar nu een stokje voor steken met de campagne #keepchallengesfun. "Leven met brandwonden, da's pas een challenge", zeggen ze in een filmpje. Met de campagne hopen ze jongeren bewust te maken van de gevolgen van brandwonden.

Bekijk hier het campagnefilmpje:

 

Lees meer