De Nederlandse mol is een Belg en hij heeft een vermoeden wie het in België is

Bij ons nadert de climax van De Mol, maar in Nederland is hij al bekend ... en het is een Belg. Thomas Cammaert verraste bijna iedereen en wordt in Nederland door velen "de beste mol ooit" genoemd. En dat wil wat zeggen, want bij onze noorderburen zijn ze al toe aan het zeventiende seizoen. Wij vroegen hem over zijn avontuur daar en of hij daardoor ook bij ons de mol kan ontmaskeren.

Thomas Cammaert is in België vrij onbekend, maar in Nederland allesbehalve want in het afgelopen seizoen van Wie is de Mol? was hij de mol. Ook daarvoor was hij geen onbekende want in Nederland wordt gespeeld met bekende deelnemers. Hij is afkomstig uit de omgeving van Antwerpen, maar verhuisde op zijn 18e naar Amsterdam om er toneelschool te volgen. Daar is hij gebleven en heeft hij ondertussen een mooie loopbaan uitgebouwd, voornamelijk in het theater.

"Toen ze mij vroegen om mee te doen aan Wie is de Mol? heb ik geen seconde getwijfeld", legt hij uit aan newsmonkey. "Ik ben al fan van het eerste seizoen dat in België werd uitgezonden en wou al altijd eens meedoen. Zelf de mol mogen zijn is de leukste rol die je kan spelen en zo ben je ook zeker dat je er drie weken in blijft."

Mentaal lastig

Thomas Cammaert krijgt in Nederland veel complimenten voor de manier waarop hij zijn rol als mol heeft vervuld. Enkel winnares Sanne Wallis de Vries had hem de laatste twee afleveringen door. "De rol van mol vond ik eigenlijk niet zo moeilijk en vooral heel leuk", zegt de acteur, die er ook op wijst dat hij veel hulp kreeg van de makers van het programma. "Het was mentaal wel lastig omdat we met de groep een heel goede band hadden en ik, hoewel ik oprecht was, uiteindelijk toch een rolletje moest spelen."

Die rol speelde hij dus met verve en daar heeft zijn toneelervaring hem naar eigen zeggen mee geholpen. "Iedere mol is anders natuurlijk, maar ik heb mijn opdracht op dezelfde manier aangepakt zoals ik dat doe bij eender welke rol die ik speel", verduidelijkt hij. "Ik beschouwde mijzelf als een personage en daarin kon ik mij volledig inleven."

Annelies of Eline

Of hij door zijn taak in de Nederlandse Wie is de Mol? ook weet wie in België de mol is? "Ik vind dat ik dat eigenlijk zou moeten weten, maar het is niet makkelijk. Ik denk dat het sowieso een vrouw is, maar of dat dan Eline of Annelies is kan ik niet zeggen."

De acteur ziet ook enkele verschillen tussen beide versies van het populaire programma. "In Nederland speel je natuurlijk met bekende mensen, maar ook op andere vlakken zijn er verschillen. Zo vind ik de eliminaties in Nederland spannender en minder hard dan in België, waar de afvaller direct weg moet. De kandidaten spelen het ook vaak tactischer en werken samen, terwijl in België iedereen individueel speelt. In België zijn de opdrachten dan weer vaak echt heel goed en leuk bedacht."

In België aan de slag?

Hoewel Wie is de Mol? in Nederland al toe is aan zijn zeventiende seizoen heeft het programma nog niets aan populariteit ingeboet. Dit seizoen is zelfs het best bekeken seizoen ooit met gemiddeld meer dan 2,5 miljoen kijkers. Dat lijkt Thomas Cammaert ook extra werk op te leveren en misschien krijgen we hem ook eens in België te zien.

"Dat zou ik alleszins leuk vinden. Er is nog niets concreet en ik blijf zeker in Amsterdam wonen, maar als er een leuke aanbieding zou komen uit België, zou ik dat zeker overwegen. Het lijkt sowieso een drukke periode te worden, want er komen veel aanvragen binnen sinds mijn deelname", besluit de Nederlands/Belgische mol.

Lees meer