Mark Rutte wint met glans verkiezingen in Nederland, Wilders krijgt uppercut

De stembussen zijn dicht in Nederland en Geert Wilders mag zich de grote verliezer noemen. Hij had gehoopt de grootste te worden van Nederland, maar moet de VVD van premier Mark Rutte ver voor zich laten. Rutte blijft zeker eerste minister, wie de tweede plek achter hem mag claimen is nog onduidelijk. 

Een heel verrassende uitslag toch in Nederland: de Nederlandse kiezers hebben hun premier een nieuw mandaat gegeven. Want bij een massale opkomst (meer dan 80 procent van de kiezers is komen opdagen) komt de VVD met Mark Rutte duidelijk als grootste partij uit deze strijd.

De VDD verliest wel ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar in het land van de dwergpartijen is de partij met 31 zetels op 150 duidelijk de grootste.

Wie de nummer twee wordt, is op basis van de eerste exitpolls niet duidelijk. Het kan het christendemocratische CDA zijn, maar ook D66, de linksliberalen, scoren erg goed met 19 zetels.

En dan is er Geert Wilders. Die stond met z'n PVV maandenlang op hoge winst, en was afgetekend de nummer één in de peilingen. Maar van die voorsprong blijft niets over. En hoewel de PVV van Wilders dus nog vooruit gaat ten opzichte van de vorige verkiezingen, lijkt het er dus op dat hij een heel zure overwinning boekt. Want hij gaat de nacht in als de grote verliezer, die aan de zijlijn blijft staan.

Later op de avond komen de resultaten echt binnen, en kan het dus nog behoorlijk gaan schuiven in zetels. Maar de winnaar ligt vast: Mark Rutte.

Voor Europa is dat meteen een stevig signaal. Het anti-Europese en populistische discour van Wilders bijt in het stof tegen de behoudsgezinde en pro-Europese lijn van Mark Rutte.

De eerste reacties:

Veel stembureaus zijn niet om 9 uur stipt dicht gegaan. Mensen die al in de rij stonden, mochten hun stem nog uitbrengen.

VVD wint

Oud-VVD leider Frits Bolkestein over de voorlopige overwinning: “Ik vind het een prachtige uitslag, als het hier bij blijft. Dat wordt waarschijnlijk een moeilijke coalitie, maar in ieder geval blijft Mark Rutte minister-president en daar ben ik blij om. De afstand tussen VVD en PVV van Wilders is groot. Ik had niet verwacht dat PVV het zo slecht zou doen. Da’s een grote klap voor Wilders.”

PvdA: grote verliezer

De verliezer is duidelijk PvdA. Partijvoorzitter Hans Spekman bedankte zijn kiezers met de woorden: “de sociaaldemocratie zal altijd weer opstaan. En dat doen we met elkaar, geniet van de avond, hoe pijnlijk het ook is. Jullie hebben het verdiend.

Lijststrekker Lodewijk Asscher: “Dit is een bittere avond voor de Partij van de Arbeid. Veel kiezers hebben besloten hun vertrouwen aan andere partij te schenken. Ik feliciteer de VVD en GroenLinks. Ik wil iedereen bedanken voor hun stem. Weet dat wij iedere dag zullen strijden om uw vertrouwen waar te maken. Ook wil ik onze militanten bedanken, jullie inzet was geweldig.”

Ronald Plasterk van PvdA reageerde verslagen op de Nederlandse radiozender NPO 1: “Het beetje goeie nieuws is de opkomst. Voor PvdA is dit een enorme klap. Ik sta nog even bij te komen. Dit is wel enorm erg”.

GroenLinks groeit

GroenLinks is enorm gegroeid. Kattelijne Buitenweg van GroenLinks is enorm blij met de voorlopige uitslag: “Dit is fantastisch, de beste uitslag ooit. Ik ben ontzettend trots, we zijn echt een beweging voor verandering begonnen. We moeten nu bestuderen wat binnenkort mogelijk is. Wij willen zo progressief mogelijk beleid. Ik sta hier op een heel vrolijk feestje nu. Empathisch met elkaar omgaan, dat willen we doen met deze nieuwe regering.”

Ook oud GroenLinks-leider Bram van Ojik is blij: “Ik had wel gedacht dat het goed zou gaan met GroenLinks. Maar dat we zo’n fantastische overwinning zouden halen, dat had ik niet verwacht. We hebben een optimistische campagne gevoerd. Mensen snakken daar soms ook naar. Jesse Klaver heeft vanaf het begin verteld waar wij voor staan, hoe we willen regeren en met wie we willen samenwerken.”

Feest bij D66

Bij D66 is het feest. Paul van Meenen: “De opkomst is natuurlijk fantastisch, dat is heerlijk. Ik denk dat dit een heel goed signaal is naar het buitenland. Dit is voor D66 op zich al een goed resultaat. We moeten VVD ook feliciteren, het is wel mooi. Maar we moeten nog afwachten.” “Die wijn had ik al in de hand, voor de poll kwam.”

Ook Stientje van Veldhoven (D66) reageert optimistisch: “Met al onze vrijwilligers hebben we echt een fantastische campagne gehad. Op dit moment zijn we de grootste progressieve partij in de Tweede Kamer. Zowel de donorwet als de wietwet, hebben ertoe bijgedragen dat mensen inzien dat wij immateriële onderwerpen ook heel belangrijk vinden. Morgen kijken we hoe het verder gaat.”

CDA

CDA groeit ook, Mona Keijzer reageert opgelucht: “Ik ben een blij mens. We hebben 4,5 jaar heel hard gewerkt. En dan die zetels erbij, da’s prachtig. Het lijkt erop dat de VVD de grootste is maar de avond duurt nog lang. Maar voorlopig ben ik heel blij. De echte uitslag moet nog komen. Voor ons staat de toekomst van Nederland op het spel, het Nederland van onze kinderen.”

SP

Ook het linkse SP groeit.

SP-leider Emile Roemer: “Beste kameraden, dank u wel! Had ik gehoopt op meer? Ja. Ben ik trost? Ja. Ik wil al onze kiezers en militanten ontzettend bedanken. De afgelopen weken waren voor ons heel spannend. Het zijn heel instabiele tijden en dan mag je trots zijn dat je fier bent als partij. GroenLinks heeft trouwens een enorme sprong gemaakt, ook zij verdienen een felicitatie. Als er één ding is dat wij moeten blijven doen, dan is dat knokken tegen de stroom in.”

Lilian Marijnissen: “Wij zijn tevreden over deze uitslag, zeker gezien waar we vandaan komen. Een maand geleden stonden we er niet goed voor. We willen onze linkse vrienden van GroenLinks ook feliciteren. Als de zetels niet naar ons gaan, hebben we het liefst dat ze naar hen gaan.”

Denk

De migrantenpartij Denk komt waarschijnlijk in de regering. Farid Azarkan: “Dit is fantatstisch, we hebben echt een prachtige campagne gevoerd. Het blijft spannend. Het is toch heel bijzonder dat je ook echt op die derde plaats staat. We hebben iets meer nodig voor vijf zetels, maar we vinden het fantastisch dat mensen voor ons opgekomen zijn. Wilders was de grote angst, vooral bij mensen met een andere achtergrond. Dus mensen hebben terecht niet op hem gestemd. Gefeliciteerd ook aan Groenlinks, VVD en D66”.

Gwendolyn Rutten feliciteert Mark Rutte alvast:

Lees meer