Waterloo voor Wilders: Nederland zet hem opnieuw aan de kant

Geert Wilders had er zo op gehoopt, een ultieme doorbraak bij deze verkiezingen. De internationale wind zat goed: Brexit, Trump, Marine Le Pen... En de peilingen waren fenomenaal. Tot meer dan 40 zetels zaten erin voor z'n PVV. Maar op het eind stortte Geert Wilders helemaal in, en wordt hij herleid tot een figurant aan de zijlijn. Want de kans dat hij in een nieuwe regering regering komt, is onbestaande.

Het had zijn avond moeten worden. Met internationale felicitaties die klaar stonden: tot en met Donald Trump zou wel een tweetje gedaan hebben. De Nexit (Nederland uit de Europese Unie), was nog een kwestie van maanden, volgens de natste dromen van een paar anti-Europese gelijkgestemden.

Maar het draaide helemaal anders uit. Geert Wilders won wel wat zetels, zoals hij in z'n eerste tweet na de verkiezingen aangaf, maar het resultaat is alles behalve wat Wilders en co hadden gehoopt. Integendeel.

Een forse nederlaag, ondanks winst in zetels

Verkiezingsavonden draaien niet altijd rond de uitslagen op zich, maar ook rond verwachtingen. De perceptie de laatste maanden was dat de PVV naar een landslide ging. De laatste weken draaiden dan weer uit op een nek-aan-nek met Mark Rutte, en de vraag wie de grootste zou worden. De internationale TV-ploegen zakten vanavond massaal naar Nederland af om het op de eerste rij te kunnen volgen: de populist Wilders die zich tot grootste zou kronen in het hart van Europa. Het bleek een gedeelde vierde plaats, met Mark Rutte als duidelijk veel grotere nummer één.

Zo boekt Wilders vanavond een klassieke pyrrusoverwinning: hij gaat wel wat vooruit ten opzichte van de vorige verkiezing, maar het resultaat blijft ver, heel ver onder de verwachtingen.

Geen cordon, maar wel de facto isolement

Want aan die prijs van 'de grootste' hingen een aantal politieke gevolgen. Internationale 'erkenning' op extreemrechts en opname in de club van Nigel Farage en Donald Trump. Maar vooral: een mogelijke nieuwe doorbraak in de Nederlandse politiek. Want Nederland heeft geen cordon sanitaire, een formele uitsluiting van de PVV om samen een coalitie te vormen. Maar de facto wil geen enkele partij eigenlijk in zee met Wilders.

Want was Wilders de grootste geworden, dan had hij meteen de deur naar een eventuele regeringsdeelname wel open kunnen beuken. Met het huidige resultaat, waarbij Mark Rutte aan zet blijft, is het ondenkbaar dat Wilders toch in een coalitie raakt. Rutte leidde ooit een regering, waarbij de PVV van Wilders vanuit het parlement het minderheidskabinet steunde. Maar dat eindigde zeer zuur, waarbij Rutte vond dat Wilders "z'n verantwoordelijkheid weigerde te nemen". Sindsdien is Wilders alleen maar harder geworden in z'n oppositie tegen z'n voormalige partij, de VVD.

Maar diezelfde Rutte is nu opnieuw aan zet. En zo lijkt Wilders voor een langere periode opnieuw aan de kant. Net op het moment dat de internationale trend helemaal in de richting van populisme ging, toch een verrassing van formaat. Wilders mag dan wel tweeten "Rutte is van mij nog niet af", maar het worden opnieuw een paar lange jaren in oppositie, waarbij de wind helemaal uit de zielen is.

De peilingen in Nederland de afgelopen vier jaar: quasi twee jaar Wilders fors aan de leiding...

© peil.nl

Lees meer