Trump opnieuw naar af: rechter op Hawaï zet ook nieuw inreisverbod stil voor heel de VS

Een federale rechter van de Amerikaanse staat Hawaï heeft het nieuwe inreisverbod van Donald Trump stopgezet voor het hele land. Het nieuwe inreisverbod zou in de nacht afgelopen nacht zijn ingegaan.

Het Witte Huis wil het inreisverbod invoeren om terroristen te weren uit de Verenigde Staten. Het aangepaste verbod zou gelden voor de inwoners van de landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Zij zouden tijdelijk geen nieuw visum kunnen krijgen voor de Verenigde Staten. Mensen die al een visum of een zogenoemde green card hadden, zouden het land nog wel in mogen.

Volgens de rechter onderbouwt de overheid niet goed waarom deze maatregelen de nationale veiligheid verbeteren.

Tegenslag

Het oordeel van woensdag door de Hawaïaanse rechter is weer een tegenslag voor president Donald Trump, die al een paar maanden probeert om een inreisverbod in te voeren.

Trump reageerde furieus op het besluit van de rechter. Hij noemde het besluit "ongekende juridische roekeloosheid" en bezwoer het besluit "zo ver als nodig" aan te vechten, bijvoorbeeld bij het Hooggerechtshof.

President Trump zei tegen aanhangers op een bijeenkomst in Nashville dat de uitspraak van de rechter "ons zwak doet lijken". Hij zei het besluit aan te zullen vechten, desnoods tot aan de hoogste rechter. "En dat gaan we winnen", zei hij erbij.

Aparte zaak

Door de eerste versie van het inreisverbod van Trump werd eind januari al snel na het aankondigen een streep gezet door een federale rechter in Washington.

Eerder deze week besloot een rechter in de staat Washington nog om het nieuwe inreisverbod niet stop te zetten. De advocaten die het opschorten van het inreisverbod eisten moesten volgens de rechter eerst met meer onderbouwing komen.

Deze zaak werd aangespannen door de Amerikaanse staten Oregon, New York, Massachusetts en Minnesota sloten zich bij Washington aan. Hawaï spande een afzonderlijke rechtszaak aan.