Trumps “deconstructie van de administratieve staat” betekent vooral meer geld voor wapens en militairen

Donald Trump onthult vandaag zijn eerste begrotingsvoorstel. Maar er is al wel wat bekend. Trump lijkt daarmee het mantra te volgen van zijn adviseur Steve Bannon, die een paar weken geleden “the deconstruction of the administrative state” aankondigde. In de praktijk betekent dat overal geld wegnemen om het vooral in het leger en wapens te kunnen stoppen.

Een forse bezuiniging bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en het milieuagentschap EPA hing al weken in de lucht, maar later vandaag wordt duidelijk hoeveel ze kwijtraken.

De New York Times kon al de hand leggen op enkele cijfers. De EPA en Buitenlandse Zaken verliezen beide 31% van hun budget. Het ministerie van Defensie is de grote winnaar. Het Pentagon krijgt er 54 miljard dollar bij, een verhoging van het defensiebudget met bijna 10%.

Trump lijkt daarmee het mantra te volgen van zijn adviseur Steve Bannon, die een paar weken geleden “the deconstruction of the administrative state” aankondigde.

Bloedbad bij Buitenlandse Zaken en EPA

De plannen richten zich op op een gedeelte van de uitgaven van de federale overheid in het boekjaar 2018, dat op 1 oktober begint. Om het begrotingstekort niet te laten oplopen, worden die uitgaven gecompenseerd met bezuinigingen.

De hardste klappen vallen dus onder meer bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zou bijna 11 miljard dollar moeten inleveren; ongeveer 28 procent van het totale budget. De EPA zou bijna een derde minder te spenderen krijgen. Ook subsidies voor kunst en de publieke omroep dreigen te sneuvelen.

De president zet ondertussen zwaar in op veiligheid. Zo moet Homeland Security, het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, er 6,8% bij krijgen. Dat geld is onder meer bedoeld om extra mensen te kunnen inzetten om illegalen op te pakken en uit te zetten.

El Muro

Ook de door Trump beloofde muur aan de grens met Mexico duikt op in de plannen. De president wil daar in 2017 zo’n 1,5 miljard dollar voor uittrekken. Daar komt komend boekjaar nog eens 2,6 miljard dollar bij. Het is nog onduidelijk wat de barrière in totaal moet gaan kosten.

Ook ruimtevaartorganisatie NASA moet inleveren. Daar wil Trump zo’n 0,8 procent van het budget weghalen. Een ander opvallend punt is dat de president het toezicht op de Amerikaanse luchtverkeersleiding wil privatiseren. Hij noemde het huidige systeem „verouderd.”