Gebruik jij op Chrome ook duizend tabbladen? Dan gaat je batterij binnenkort langer mee

Als jij ook steeds véél tabbladen open hebt staan hebt in je browser, en je gebruikt daar Chrome voor, dan heb je je waarschijnlijk al eens afgevraagd of dat meer batterij verbruikt. Eenvoudig gesteld: ja, maar bij Chrome zijn ze hard aan 't werk om dat in de volgende update te veranderen. Wij zijn altijd fan van meer batterij. 

Een tabje voor dat artikel dat je straks nog wil lezen, een tabje voor de video, Facebook, Skype, Twitter en dan natuurlijk alles wat je nodig hebt voor je werk: wij kunnen niet de enige zijn die soms tientallen tabbladen hebben openstaan. En dat eet je batterij op, weten ze ook bij Chrome. Dus letten developers bij de volgende update goed op hoe ze dat euvel kunnen verhelpen.

Dat lijkt nu ook gelukt: bij update 57, de volgende dus, zullen tabbladen een stuk minder batterij verbruiken dan ze nu doen. Dat wil Chrome gedaan krijgen door de achtergrondprocessen zo veel mogelijk uit te schakelen, zonder natuurlijk de verbinding te verliezen. Een flash-plugin zal bijvoorbeeld tijdelijk geblokkeerd worden.

In techtaal: het processorverbruik van een tabblad wordt teruggeschroefd tot maximum 1% van een processorkern. 25% van de tabbladen zou zo minder verbruiken, dat kan voor sommige mensen het verschil maken. Er zitten normaal ook helemaal geen nadelen aan, 't is niet alsof je er buiten de extra batterij veel van zou mogen merken.

Marktleider, batterijvreter

Dat Chrome zo'n update maakt is best belangrijk: ze hebben meer dan vijftig procent van de markt in handen, en willen dat voordeel natuurlijk niet verliezen door batterijvretende processen. Internet Explorer, ooit alomtegenwoordig, moet het doen met 10%, Safari met 12%.

Wie niet wil wachten op de update van Chrome, maar wel tot een uur meer batterij wil, switcht eigenlijk best van browser. Volgens PC Advisor verslaat Microsoft Edge de rest met tot meer dan twee uur extra batterij. Daar kijk je bijna drie afleveringen Game of Thrones mee, we zeggen het maar.

Lees meer