Pairi Daiza verklaart zware beslissing: "afgesneden hoorns slechts een van vele maatregelen"

Pairi Daiza nam een zware beslissing nadat stropers in een Franse dierentuin een neushoorn hadden gedood en zijn hoorn hadden afgesneden. Ze hebben ondertussen bij alle neushoorns de hoorns preventief afgesneden. Hoewel het pijnloos zou zijn voor de dieren, vroegen wij ons toch af of er geen betere manieren waren om de neushoorns te beschermen. Wij contacteerden Pairi Daiza, en het blijkt slechts een van vele maatregels te zijn die ze hebben genomen.

Vorige week drongen er stropers binnen in een zoo in Thoiry, dichtbij Parijs. Ze schoten er een vijf jaar oude neushoorn neer en sneden zijn hoorn af met een kettingzaag. Door die vreselijke daad namen ze een paar dagen later bij Pairi Daiza een zwaar besluit. Ze zouden preventief alle hoorns van de neushoorns afsnijden. Onderaan kan je de verklaring in een Facebook-post lezen. Dat afsnijden is ondertussen ook al gebeurd.

Het afsnijden van de hoorns is pijnloos voor de dieren. Het wordt vergeleken met het knippen van haren en nagels bij ons. En niet de gehele hoorn wordt weggehaald, er blijft nog wel een stomp over. Maar toch vragen we ons af of dat wel de beste manier was om de dieren te beschermen, want zelfs zo'n stompje is nog een fortuin waard. Die vraag legden we dan ook voor aan Pairi Daiza.

Een aanvullende maatregel

Het afsnijden van de hoorns blijkt slechts een van vele maatregels te zijn. "Er zijn natuurlijk nog andere veiligheidsmaatregelen genomen", zegt Aleksandra Vidanovski, de woordvoerder van Pairi Daiza, aan newsmonkey. "Het afsnijden van de hoorns is maar een aanvullende maatregel. We hebben de andere acties die we hebben ondernomen niet gecommuniceerd, omdat dit het misschien makkelijker maakt voor stropers om ze te omzeilen."

Toch blijft het raar om een neushoorn zonder hoorn te zien, hoewel ze natuurlijk wel teruggroeien. "We kunnen die maatregel nog eens herhalen. Maar als het mogelijk is, laten we de hoorn wel staan", legt Vidanovski uit.

Olifanten

De hoorns worden gezocht omdat ze stoffen bevatten die als afrodisiacum zouden dienen. "Dat is volledig fout. Het poeder van de hoorns is absoluut geen afrodisiacum. Het is gewoon een reden om het makkelijker te kunnen verkopen", stelt Vidanovski.

Maar er zijn natuurlijk nog andere dieren die mogelijk in gevaar zijn. Denk maar aan olifanten, die vaak worden gezocht door stropers omwille van het ivoor. "Alleen mannelijke olifanten hebben slagtanden, en wij hebben in Pairi Daiza voornamelijk vrouwelijke olifanten. We hebben slechts één mannelijke, en zijn bescherming is al opgevoerd om zo ongelukken met bezoekers te voorkomen."

Lees meer