Wie vermoordde Jason in Riverdale? Wij zetten onze verdachten op een rijtje en het zijn er meer dan we dachten

Elke vrijdag zitten wij klaar voor een nieuwe aflevering van de - nu al - hitserie 'Riverdale'. Maar nu we twee weken moeten wachten op een volgende aflevering, is het tijd om alles eens op een rijtje te zetten. Een antwoord zoeken op de grote vraag wie Jason vermoordde is nog te vroeg. Maar ondertussen wordt er al volop naar verdachten gezocht en worden de gekste theorieën bedacht. Wij hebben alvast die van ons op een rijtje gezet.

Miss Grundy de serie-studentenverleidster

Onze eerste verdachte is Miss Grundy. Heel de affaire met Archie heeft ervoor gezorgd dat haar dubbele identiteit op de achtergrond is komen te staan. En het feit dat ze een wapen in haar auto heeft, is ook absoluut niet onderzocht. Haar verhaal over haar agressieve ex werd gewoon aangenomen en nooit in vraag gesteld. Misschien is dit wel een cover-up voor een affaire met Jason. Wie zegt dat ze voor Archie zich niet bezig hield met Jason? Zo te zien houdt ze wel van wat jonger.

Betty Cooper aka Polly Cooper?

© Giphy

Dat Betty de moordenaar kon zijn, was nooit in ons opgekomen tot het hele Chuck-debakel. In aflevering drie krijgen we een hele andere kant van Betty te zien. De meisjes willen wraak nemen op enkele jongens van het football-team omdat ze scores bijhouden. Zo gaf Jason Betty's zus, Polly, ook een score. Tijdens de wraakactie verliest Betty zichzelf een beetje. Zo praat ze in de naam van haar zus en gaat ze een tikkeltje te ver met wraak nemen. Misschien heeft Betty een identiteitsstoornis en heeft ze, zonder dat ze er zichzelf bewust van is, Jason wel vermoord.

Overbeschermende ouders Alice en Hal Cooper

© Giphy

De twee grootste verdachten zijn op dit moment de ouders van Betty. Iedereen weet dat zij Jason niet konden uitstaan en hem beschuldigden van alle problemen die ze hebben met Polly. Zo blijkt nu dat Jason Polly niet dumpte, maar haar ten huwelijk vroeg. Waarom logen Betties ouders hierover? En de liefde van een vader voor zijn oudste dochter reikt ver. et zou zo maar eens kunnen dat Hal Cooper zijn kalmte verloor en Jason een lesje wou leren. Al ligt het er voor ons wel een beetje te dik op dat zij de grote verdachten zijn op dit moment.

Dilton Doiley en zijn "skills"

Of was het een verloren kogel van Dilton die het leven van Jason heeft gekost? Neen, dat denken wij ook niet. Maar dit geeft ons wel even de ruimte om een gekke fan-theorie boven te halen. Doiley zou zo gezegd zijn scouts voorbereiden op de toekomst van de stad. En laat de toekomst - volgens sommigen - nu net een zombie-apocalyps zijn. Zo zijn er enkele dingen die hinten naar de stripboeken waar de personages soms tegen zombies moeten vechten. De droom van Cheryl waar Jason terugkomt om haar te vermoorden bijvoorbeeld. Maar ook wordt er gezegd dat Sabrina de jonge heks een bezoekje brengt aan Riverdale in de seizoensfinale. En laat zij nu net degene zijn die de zombies vrijlaat in de stripboeken.

Probleemkind Polly Cooper

Er is ook een kans dat Polly er voor iets tussen zit, al denken wij dat dit heel onwaarschijnlijk is. Maar Polly ontsnapte de avond van de autobrand en dat kan geen toeval zijn. En zoals Betty ons al vertelde was dit niet de eerste keer dat Polly wegliep. Misschien is Polly wel echt zo labiel en gevaarlijk als haar ouders laten uitschijnen. Het kan zijn dat Jason wou weglopen zonder haar en daarom werd ze kwaad. Ze heeft er toen misschien een stokje voor willen steken en deed wat zij dacht dat de enige manier was. Al lijkt dit ons nogal ver gezocht.

Jugheads vader, Forsythe Jones II, en bendehoofd van The Serpents

Het hoofd van The Serpents en de vader van Jughead is ook niet helemaal wie we denken dat hij is. Toen Betty en Juggy de auto van Jason vonden, was er iemand verstopt in de bosjes en wij hebben een vermoeden dat het wel eens Jones II kan zijn. Bij het doorzoeken van de auto vonden Betty en Jughead drugs in de auto van Jason en iedereen weet dat bendes vaak met drugshandel bezig zijn. Misschien hielp Jason The Serpents en kwam hij dingen te weten die hij niet mocht weten. Dus hebben The Seprents hem uit de weg geruimd. We weten namelijk al dat Forsythe de jas van Jason in zijn bezit heeft. Hij heeft er volgens ons duidelijk iets mee te maken.

Onze stiekeme favoriet: Jughead

Wij hopen absoluut van niet, maar het kan wel eens zijn dat onze geliefde Jughead de moordenaar van Jason is. Het is wel heel toevallig dat hij een boek schrijft over de moord. Hij lijkt precies heel wat meer te weten dan hij laat uitschijnen. Zo is het ook mogelijk dat Jughead Jason vermoordde omdat hij een verhaal wou voor zijn boek. En we weten allemaal dat Juggy het niet zo heeft voor het football-team, waar Jason deel van uit maakte en waar hij zeer geliefd was. En aan een wapen geraken is niet echt moeilijk wanneer je vader in een bende zit, laat staan het hoofd is van The Serpents.

Zus Cheryl Blossom

© Giphy

Wat ons in het begin van de eerste aflevering een beetje kippenvel gaf, was de relatie tussen Jason en zijn zus. De manier waarop zij met elkaar omgingen, liet ons blijken dat er misschien wel wat meer was tussen hen dan een zuster-broeder-band. En het kan wel eens zijn dat toen Jason wou weglopen - met of zonder Polly - dat Cheryl kwaad werd omdat hij haar achterliet. Of misschien was het uit jaloezie. Het lijkt ons wel zeer duidelijk dat hun ouders Jason adoreerden en Cheryl als het probleemkind zien. De relatie tussen de twee lijkt ons alleszins verdacht en een beetje creepy.

Dreamboy Archie

© Giphy

Iemand die we niet echt verdenken, maar wel een belangrijke rol kan spelen, is Archie. Het kan wel eens zijn dat Jason per ongelijk neergeschoten werd. En dat het eigenlijk Archie was die het leven moest laten. Wij zien hoe dit kan gebeuren. Ze hebben allebei rosse haren en spelen samen in het football-team. Iedereen zou zich hier kunnen vergissen. Niet echt, maar je begrijpt wat we bedoelen.

Of... Misschien hebben we de moordenaar van Jason gewoon nog niet ontmoet. We zullen gewoon moeten afwachten.

Riverdale is terug met de achtste aflevering op vrijdag 31 maart op Netflix.

Lees meer