Regering wil boetes van buitenlanders laten betalen, om begroting te doen kloppen

De regering zit samen om de begroting voor 2017 in order te krijgen. Het vlot niet echt: een paar grote vragen blijven nog open. Hoeveel van de 'buffer' spreekt men aan, hoeveel extra geeft men uit, en hoe dicht men het gat van dik 300 miljoen euro? Aan inkomstenkant heeft men een nieuwe inkomstenbron in het vizier: boetes van buitenlanders die België wil gaan aanpakken. 

De federale regering zit onder leiding van premier Charles Michel (MR) nu regelmatig bijeen om de begroting voor dit jaar te doen kloppen. Een echt zware oefening is dat niet, maar het gaat toch niet over kleine bedragen.

Eerst en vooral is er het tekort zelf, dat wordt geraamd op 313 miljoen euro. Vraag is of je dat dicht krijgt zonder al te grote maatregelen, of er eventueel een paar nieuwe zaken bijneemt. Eén van de zaken die op tafel ligt is het aanpakken van zogenaamde "cross border'-dossiers.

Daarbij gaat het om buitenlanders die in België een boete begaan (een verkeersovertreding) en waarbij de overheid tot nu toe niet hard genoeg optrad. Maar daar gaan ze nu korte metten mee maken. Meteen zou dat al een flinke extra bron van inkomsten moeten worden.

Maar tegelijk met het huidige kleine gaat dichtrijden komen er ook nieuwe verzuchtingen op tafel. Zo wil staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) extra centen. Het zou zo'n 150 tot 180 miljoen extra nodig hebben voor de asielopvang, bovenop wat voorzien was.

Die extra vraag naar geld, uitgerekend van bij een prominente N-VA'er, doet de coalitiepartners toch reageren, achter de schermen. "Een beetje realisme over hun onderhandelingspositie zou toch mogen. Want N-VA zit maar heel de tijd te duwen op de besparingsmantra, maar tegelijk vragen hun ministers en staatssecretarissen wel meer geld", zo is te horen.

Hoe zit het met de landurig zieken?

Dat brengt de discussie meteen op de zogenaamde 'buffer' in de huidige begroting: een dikke 700 miljoen die gereserveerd is om tegenvallende inkomsten op te vangen. Maar die buffer kan makkelijk aangesproken worden, het is geld dat nu opzij staat. Alleen: N-VA wil dat niet, en eigen de MR van begrotingsminister Sophie Wilmés ook niet.

Want dat geld is een beetje de levensverzekering van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Als die straks minder binnenhaalt dan voorzien, kan niet meteen de kritiek komen dat hij "niet kan rekenen", als er nog een buffer is.

En nog een ander vervelend dossier dook al op: de langdurig zieken. Die moesten 'geresponsabiliseerd' worden: meer langdurig zieken terug aan de slag dus, via strengere controles en druk op de werkgevers. Dat was voorzien in de begroting, maar CD&V lag dwars op een plan van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). Dat plan niet invoeren kan ook nog eens 150 miljoen kosten.

"We zijn er nog niet meteen uit", zo is in regeringskringen te horen. Al was bij een vicepremier ook te horen dat het allemaal voorlopig wel los loopt.

Lees meer