Kunnen we ons hier niet echt (meer) voorstellen: in Tokio vorig jaar 30 miljoen aan gevonden geld bij politie gebracht

Zijn Japanners de eerlijkste mensen ter wereld? In Tokio alleen al brachten mensen vorig jaar gevonden portefeuilles met daarin in totaal voor 30 miljoen euro aan cash naar de politie. En bovendien: het is elk jaar meer.

In principe moet het ook bij ons: als je een portefeuille vindt, moet je die naar de politie brengen. Met al het geld dat daarin zat intact.

Veel mensen doen dat nog steeds. Maar, laten we wel wezen, heel veel doen dat niet, of eigenen zichzelf vindersloon toe uit die portefeuille voor hij zijn weg naar de politie vindt.

Japan is een ander verhaal: in Tokio alleen al brachten ze maar liefst 3,67 miljard yen (30 miljoen euro) naar de politie. In totaal werden 3,8 miljoen portefeuilles en andere waardevolle items zoals smartphones die "op straat" werden gevonden door burgers braaf aan de politie gegeven.

Uiteindelijk eindigde 74% van al het contante geld ook weer bij zijn rechtmatige eigenaar volgens de politie, wat ook nog eens bijzonder straf is.

Naast cash werden ook nog eens 626.000 betaalkaarten naar de politie gebracht. Plus 481.000 sleutels en bijna evenveel bus- en treinabonnementen.

In Tokio wonen ongeveer 13 miljoen mensen en er komen jaarlijks ook meer dan vijf miljoen buitenlanders.

Hoe komt dat?

Hoe komt dat? Op Japanse scholen wordt veel aandacht besteed aan eerlijkheid. Daar leren kinderen onder meer hoe anderen zich voelen als ze slachtoffer zijn van criminaliteit.

"Japanse scholen moeten verplicht lessen voor ethiek en moraal geven en studenten leren om zich in te leven in de gevoelens van degenen die hun eigen goederen of geld verloren," zegt Toshinari Nishioka, een voormalig politieagent en momenteel professor aan Kansai University of International Studies. "Dus het is niet ongewoon om hier te zien dat kinderen een gevonden 10-yen munt naar een politiebureau brengen.” 10 yen is ongeveer acht eurocent.

In Tokio is het niet ongebruikelijk dat mensen hun smartphone op de bar of op tafel laten liggen als ze even naar de wc gaan.

Bovendien is opvallend dat er elk jaar meer gevonden geld en portefeuilles worden teruggebracht.

Wie verloren goederen terugbrengt, heeft in Japan bij wet recht op 5 tot 20 procent van de waarde. Als de eigenaar zich niet binnen drie maanden meldt, dan mag je het houden. Maar, in de meeste gevallen weigeren de vinders die compensatie, want het aanvaarden daarvan wordt als onbeleefd en not done gezien.